Wild Bill Davis


In de klassieke orgelwereld zou hij de "Feike Astma" van het Hammond orgel geheten hebben;grof gezegd grote "klauwen vol prachtige accoorden, met alle drawbars/registers vol-open", maar dat zou zijn funesse teniet-doen.
Ondergesneeuwd door mensen als "Jacky Davis" vergeet men soms, met wat voor ontembare energie deze Hammond-Organist de rode 0rgel-loper heeft helpen uitrollen voor het orgel-publiek! 

 Maar we beginnen, zoals het hoort, bij het begin;

Davis, Wild Bill ( officiele naam:William Strethen)
 
Wild Bill Davis stapte geleidelijk van Boogie Woogie piano over naar het  jazz orgel gemaakt en pionierde in het gebruik van dit instrument als het "one-man orkest van de jaren 1950 en 1960". Zijn arrangementen en "volle-akkooordenwerk" ,hebben tot inspiratie geleid voor alle volgende jazz-organisten, met inbegrip van Jimmy Smith.
 
"William Strethen Davis" werd geboren op 24 November 1918 in Glasgow (Missouri). Daarna verhuisde zijn familie naar  Parsons, Kansas, waar  Davis in eerste instantie muziekaal onderwezen werd door zijn vader, een zanger. Hij begon zijn carrière in de muziek als gitarist, volgde studies aan het Tuskegee Institute in Alabama en het Wiley College in Texas.
 
Davis's eerste doorbraak kwam in 1939 in Chicago, waar hij werk vond als arrangeur en gitarist van trompettist Milt Larkin. Davis bleef bij Larkin tot 1942. Davis was ook een arrangeur voor pianist Earl ' Fatha ' Hines in 1943.
 
Davis trad in 1945 toe , tot de band van zanger/saxofonist Louis Jordan "De Tympany Five""  ( hier te beluisteren)waar hij overstapte van de gitaar naar de piano. Davis was de belangrijkste arrangeur voor Jordan, die een van de meest succesvolle jukebox uitvoerders van de late jaren 1940 was. Jordan scoorde hit na hit op de Billboard charts,  niet alleen voor het  Afrikaans-Amerikaanse , maar ook voor het witte publiek.
 
In januari 1946, boekte de groep verschillende successen, met inbegrip van "Choo Choo Ch' Boogie."( Hier te beluisteren)De single kwam zelfs op nummer zeven op de "VS singles chart "niet in het minst door het Boogie Woogie pianospel van Davis. Na het eerste couplet,geeft  Davis  een swingende solo, volle rechterhandakkoorden, samen met een stevige baslijkn van zijn linkerhand.
 
Talrijke  succesvolle  nummersbelichten  de swingende en dansbare stijl van Davis's arrangementen  voor Jordan, met inbegrip van "Let The Good Times Roll" die een gestage walking-bass lijn, een big-bandarrangement en een vraag-antwoord-spel tussen Jordan's stem en een mute trompet combineerde. Bovendien, arrangeerde Davis de Jordan-versie van "Saturday Night Fish Fry," dat een van de eerste rock-'n-roll-nummers werd genoemd. De opzet  van dit lied is vergelijkbaar met de vroegere nummers in de Davis-traditie, maar het verschil is het tempo, en het belangrijkst de gitaar-fills, die de basis legde voor latere stijlen ontwikkeld door Chuck Berry en B.B. King.
 
Niet lang nadat Davis Jordanië in augustus 1950 verliet, begon hij opname op het orgel. Zijn eerste album als organist was van 1950 Bill Davis en zijn echte gegaan orgel, die featured Jo Jones op drums, John Collins op gitaar en Duke Ellington op piano voor het nummer "dingen is niet wat ze gebruikt worden." In 1951 nam Davis het album Live at Birdland met gitarist Bill Jennings en drummer Christopher Columbus. In 1955 van Davis regelingen waren in hoge vraag en Count Basie gebruikt zijn arrangement van "April In Paris. Hoewel Davis niet in staat om de opname te maken was, wordt het nummer bleek te zijn een grote hit voor Basie, die de regeling hield in zijn repertoire voor de resterende decennia van zijn carrière prestaties.
 
In 1958 nam Davis met tenorsaxofonist Illinois Jacquet voor het Verve album The Cool Rage. Enkele van de beste voorbeelden van Davis's bereik als organist is te horen op zijn album 1959 vliegen hoog. Op de Latijns-geïnspireerde "Cabato," verzadigde Davis het nummer met akkoorden bewegingen uit het eerste register van het orgaan, zijvlakken van het lied verder met melodische lijnen uit het tweede, bovenste register van het orgaan.
 
Op zijn album 1960 Dis Heah, Davis maakt gebruik van een soortgelijke techniek van de harmonie ring luid met aanhoudende notities en schommelingen van het volume pedaal, waardoor een werveling pool zoals geluid met het roterende effect te laten. Een andere één van de capaciteiten van Davis werd zijnde kundig voor begeleiden een lood-instrument. Een mooi voorbeeld is gevonden op zijn album 1961 The Music van melk en honing met trompettist Charlie Shavers. Op "Onafhankelijkheid Hora," impliceert Davis een zachte, medium dynamische achter scheerapparaten die opnieuw nadat hij de melodie en waait moeiteloos over van Davis comping en Grady Tate marching drum beat.
 
In 1961, Davis opgenomen met altsaxofonist Johnny Hodges voor het album Blue Hodge. Hij georganiseerd met Hodges in 1963 voor de albums van Sandy's Gone en Mess of Blues.
 
Van 1969 tot 1971, Davis toerde en trad op als de belangrijkste arrangeur voor the Duke Ellington Orchestra, en was ook de band tweede pianist en chief organist. Aantal van Davis spelen kan worden gezien op de video-opnames van de band Ellington in Berlijn tijdens deze periode. Davis speelt zijn vertolking van "April in Paris," Davis toont zijn wendbaarheid en meesterschap, tijdens het uitvoeren met kwetsbaarheid en passie als hij de melodie harmoniseert.
 
In de jaren zeventig, Davis opgenomen met bassist Slam Stewart en tenor saxofonist Buddy Tate terwijl in Parijs. Davis meer albums op zijn eigen in de jaren zeventig en toerde met vibrafonist Lionel Hampton in 1979 als een lid van zijn tour Giants of Jazz in Europa.
 
Tegen het einde van zijn carrière beknot Davis zijn touring en opname schedu dus.