LESLIE PROJECT: 760 NAAR 770


Tekst en foto's: Frank Baks
Artikel uit Turning Wheel 2012-1
met toevoeging latere aanpassing

Een tijdje geleden kwam ik op het idee om mijn Leslie 760 (tolex podium uitvoering) om te bouwen naar een Leslie 770, die exact hetzelfde is, maar dan de houten uitvoering.
De reden daarvoor is puur omdat ik de houten uitvoering mooier vind. 
Ik ben meubelmaker bij een bedrijf dat interieurs maakt voor luxejachten en dat maakt het natuurlijk een stuk gemakkelijker om zo'n project te realiseren.


Om een exacte kopie te kunnen maken, heb ik een Leslie 122 van een kennis als voorbeeld gehad. Allereerst heb ik nagedacht hoe ik de sleuven moest gaan frezen. Dit is niet het meeste werk, maar wel lastig om precies de goede vorm te krijgen. Nadat ik de zijpanelen opgebouwd had en gefineerd met Amerikaans walnootfineer, heb ik ze doorgezaagd, de sleuven gefreesd en weer aan elkaar gelijmd. 
Ik denk dat het bij de originele Leslies ook zo gebeurd is. 


Daarna is het een kwestie van sparingen voor de motoren, speakers etc. er in maken en assembleren. De noten lijsten onder en boven er nog aan en dan naar de spuiterij. 
Het beitsen en lakken heb ik overgelaten aan een collega (ieder zo zijn vak) 
En dan het moment waar je naar toe leeft: het overzetten alle 'organen'. Dit kostte me een ochtend werk, waarna ik de werkplaats onveilig heb gemaakt met een korte soundcheck. Dat is moment dat collega's ineens begrijpen waar ik toch steeds mee bezig was, want een Leslie zegt de meeste mensen niet zoveel tot dat ze het horen.
Het resultaat is een Leslie 770 die fysiek nu goed bij mijn Hammond L 122 past en er mooi uitziet op het podium. Het kleine achterpaneel heb ik er wel bij gemaakt, maar die ligt thuis op een schap mooi te wezen. En nee hoor, het is niet zonde om er mee op pad te gaan, gewoon een hoes erom en beetje voorzichtig zijn. 
Een technicus die ik ken, gaat binnenkort nog in mijn Hammond-amp een aanpassing maken, zodat ik een regelbare buizenoversturing krijg zonder de Leslie te oversturen, afgeleid van het principe cleanboost voor een buizen gitaarversterker. 
Dan ben ik helemaal tevreden! 

Zie onderaan de pagina voor meer foto's van dit project.

Ik heb mijn leslie een stukje krachtiger gemaakt.

Het is een leslie 770 (transistor) en heb na het crossover filter twee uitgangen gemaakt en daarop een PA eindtrap aangesloten. De eindtrap levert op 8 ohm 2x 160 watt, voor de treble niet nodig, maar wel voor onder. speakers; 15 inch 350 watt onder en een driver van 80 watt. Voor de voeding van de eindtrap heb ik een aansluiting in de leslie gemaakt.
 
Erg geschikt voor op het podium! Een originele 770/760 kan sowieso al wel hard, maar nu zonder dat de transistors pijn lijden.
Overdrive haal ik uit mijn hammond (de buizen overstuur ik)
 
Dat klinkt zo:  http://youtu.be/gyTNYztt630