Orgels van de Hammondclub

De vereniging heeft een Hammond A122-S met twee Leslies 251  en een B3 met Lesie 122 in eigendom. De B3 met Leslie is in 2016 gekocht en was daarvoor in het bezit van Aart van de Beek.

Onze A122-S is een van de laatste modellen in Antwerpen gebouwd. Het instrument is in 2011 voor onderhoud en revisie door MusiFix onderhanden genomen.
De B3 met Leslie 122 is in 2018 ook volledig gereviseerd en voorzien van enkele aanpassingen.

De orginele A122-S heeft een Pedaal-Sustain dat destijds in Antwerpen ontwikkeld was. Deze is vervangen door een Trek II Pedaal-Sustain. Voordeel is dat het String-Bass geluid gecombineerd kan worden met de normale bas tonen en het heeft een Attack waardoor het meer op een “String-Bass” lijkt.
De orginele nagalm-unit en versterker van de A122-S zijn vervangen door een Trek II Reverb. De nagalm komt daardoor direct in het orgel-signaal terecht waardoor de nagalm over de draaiende speakers hoorbaar is en niet meer over het zogenaamde “strakke” kanaal. De Leslie 251 heeft hiervoor een aparte versterker en twee aparte speakers die aan de zijkant van de Leslie 251 zitten. Die worden nu dus niet meer gebruikt.

De B3 is standaard voorzien van een additionele Hammond nagalm unit en is nu ook voorzien van een Trek II String-Bass unit. Verder is de B3 nog voorzien van een micro computertje waarmee het mogelijk is om de halve maan schakelaar en een voetschakelaar door elkaar te gebruiken.

Bij beide orgels zijn de zes-polige Leslie-aansluitingen vervangen door professionele Speakon aansluitingen volgens de MusiFix standaard met een elektronisch relais. Daarbij is het mogelijk om de snelheid van de Leslies in drie standen te zetten nl. langzaam-stop-snel (Chorale-Stop-Tremolo). Alle type Leslies met deze Speakon aansluiting kunnen op de A122 aangesloten worden. Ook kun je meerdere Leslies tegelijkertijd aansluiten (zelfs van verschillende types!).