YOUTUBE EN MYSPACE
Hammond op het Wereld Wijde Web

Tekst: Rien Boendermaker

Artikel uit Turning Wheel 2007-3

Internet is een geweldig medium voor Hammondliefhebbers. Alleen al de websites You Tube en My Space hebben ontzettend veel te bieden. 
Rien Boendermaker maakt ons wegwijs. 
Op deze pagina vindt u links naar interessant materiaal.


Ongeveer twee jaar geleden werd er een start gemaakt met de website YouTube. Op You Tube kan iedereen een filmpje plaatsen en uiteraard kunnen deze filmpjes door ieder ander weer bekeken worden. Als je een filmpje op You Tube plaatst, geef je daar een aantal trefwoorden of zoekwoorden aan mee. Bezoekers van You Tube kunnen dan eenvoudig op zoek gaan naar filmpjes van hun interesse. Er worden bijna 100.000 filmpjes per dag geplaatst en volgens de mensen achter You Tube (een onderdeel van Google) worden er per dag meer dan 100 miljoen filmpjes bekeken.
Voor het uploaden van een filmpje moet je een account hebben aangemaakt. Voor het bekijken van films hoeft dat niet. De kwaliteit van de filmpjes is niet bepaald hoog. Meestal zijn ze het best te bekijken in het standaard schermpje. Het filmpje afspelen 'in full screen' valt doorgaans wat tegen.

Van onnozel tot prachtig

Het zal niemand verbazen dat bij een dergelijk aantal films op zo'n website er sprake is van een enorme verscheidenheid. Werkelijk de meest onnozele onderwerpen kom je tegen en soms ook prachtig en uniek materiaal. Sommige filmpjes worden nooit bekeken, andere hebben meer dan 5 miljoen hits gehad. 
Auteursrecht en privacy zijn zaken die een constant probleem vormen. 
Heel veel van het materiaal hoort thuis in de hoek van de amateurfilms en de bloopers. Maar er verschijnt ook steeds meer heel bijzonder en zelfs speciaal voor You Tube gemaakt werk. Films waar je dan van roept 'WOW'.
Een enorm aantal mensen lijkt in hun archieven te zijn gedoken en komen met heel aardige, soms heel oude dingen. Steeds meer vult You Tube zich ook met klassiekers en soms vergeten beelden.

Muziek en Hammond

En dan de muziek. Daar is kennelijk ook al veel van te vinden bij mensen thuis. Inmiddels maken ook veel artiesten gebruik van You Tube om zich aan de wereld te tonen en daar begint de link naar het Hammondorgel zichtbaar te worden. Tik in het zoekveld 'Hammond' en je bent weken onderweg.
Een aantal andere woorden om te proberen zijn 'organ' en 'B 3'. Ook 'pipe organ' of 'theatre organ' zal voor de liefhebbers heel wat te bekijken opleveren.
Het is zelfs een beetje een kunst om wat meer geavanceerde zoekwoorden te bedenken, want anders zie je gewoon te veel langskomen. De uploaders van filmpjes leren ook steeds beter om zoektermen aan hun filmpjes mee te geven. Nog steeds niet altijd even logisch, maar toch. Probeer eens de term 'cheese warehouse'.
Op You Tube kom je van alles tegen. Van zeer jong en vernieuwend. Tot filmpjes van Eddy Layton, Ethel Smith en Rhoda Scott, om maar eens wat te noemen.
Niet altijd hoeft het woord Hammond ook door de eigenaar van het filmpje te zijn meegegeven. Soms ziet men daar zelf het nut niet van in. Probeer eens een woord als 'gospel' en je komt de wereld aan Hammondsolo's tegen.

Op verschillende manieren zoeken

Je kunt uiteraard steeds blijven zoeken via woorden, maar het kan ook aardig zijn om eens op de naam van de eigenaar van het filmpje te klikken. Vaak heeft die 'meer van hetzelfde' op de site gezet en kan het aardig zijn om dat op die manier eens te bekijken.
Zeker als je van zoekwoorden gebruik hebt gemaakt, zorgt You Tube er zelf ook voor dat ze wat 'vergelijkbare filmpjes' erbij zoeken. Die zie je dan rechts al voor je klaar staan.
Via 'Save to Favorites' kun je voor jezelf een soort album aanleggen met leuke films. Wat ikzelf een geweldige optie ben gaan vinden, is het veld URL (rechts bovenin). Daar staat de link naar de pagina met het filmpje waar je naar kijkt. Die link plak je heel eenvoudig in een e-mail om anderen te wijzen op die opname.
Op een andere website (bijvoorbeeld op die van onze vereniging) kun je gebruik maken van weer een andere mogelijkheid van You Tube: de optie EMBEDDED, dat staat er net boven. Je kunt dan het filmpje zelf (met de afspeler en al) opnemen in je eigen website. Een paar klikken en klaar.

Van eigen bodem

Het plan is om ook op onze website filmpjes van You Tube te 'embedden'. Wellicht is dat al voor elkaar als je deze Turning Wheel leest. Het is zeker de moeite waard om eens te kijken of je materiaal van jezelf op You Tube kan zetten. Even een e-mail met de link naar onze webmaster en je speelt meteen ook een riedeltje mee op onze eigen website.
Het is dus heel aardig om een paar uurtjes te 'Hammonden' op You Tube. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel Nederlands materiaal er al op You Tube staat. Doe maar eens 'Veldman Brothers', 'Carlo de Wijs', 'Herbert Noord' of 'Bert van den Brink'. Maar ook steeds meer uit de hoek van onze eigen vereniging.

My Space, een virtuele gemeenschap

Een andere website die ik hier graag even wil noemen, is My Space.
Deze bestaat iets langer (sinds 2004) en is eigenlijk een weblog. Een soort virtuele gemeenschap waar je een profiel van jezelf kan maken en je verhaal in kwijt kan. Inmiddels staat het op nummer 6 van de meest populaire Engelstalige websites en dat komt mede doordat bijna alle hedendaagse artiesten er een eigen plek hebben gemaakt.
Je vertelt iets over jezelf, je muziek, instrumenten, bandleden enzovoorts. Ook kun je wat van je muziek erop zetten. Er zijn inmiddels al heel wat musici die op deze wijze zijn doorgebroken.
In deze My Space wereld heb je 'vrienden'. Gelijkgestemden die jou opnemen in hun eigen pagina en uiteraard andersom. Ook My Space werkt met zoekwoorden. De eigenaren van een plekje gebruiken allerlei trefwoorden waaronder ze gevonden willen worden en de bezoeker kan zijn weg op die manier vinden.
Heb je als bezoeker iets leuks gevonden, dan helpen die 'vriendenlinkjes' je dus ook weer snel in dezelfde lijn verder. Het zoeken op het woord 'Hammond' geeft meer dan 169.000 hits. Het gaat dan uiteraard niet alleen om dat naar olie ruikende ding. Verstandiger is het om alleen in de MUSIC COMMUNITY naar Hammond te zoeken.
My Space heeft standaard de mogelijkheid om audiobestanden te plaatsen. Filmpjes kom je er alleen tegen als embedded link naar You Tube. Je ziet de film op My Space, maar hij staat eigenlijk op You Tube.
You Tube en My Space bieden alleen streaming audio en video. Je kunt alleen luisteren en kijken. Het is niet mogelijk om het te downloaden. Dat hebben ze beide technisch redelijk goed dichtgetimmerd. Men gaat er vanuit dat er dan wat minder problemen zullen zijn met auteursrechten en zo. Het zal niemand verbazen dat er weer software en websites zijn waarmee je de bestanden toch naar je pc kunt halen.

Op onze eigen website

Dit verhaal in Turning Wheel heeft een soort vervolg op onze website www.hammondclub.nl. Kijk daar even onder Artikelen en info. Daar staan enkele van de voorbeelden zoals hier genoemd. Zo hoeft u niet allerlei lange links over te tikken. (Er is ook een pagina waar u links, die in Turnng Wheel genoemd worden, staan.) Klikken en verbazen, wat mij betreft. Niet direct de voor de hand liggende filmpjes zullen daar staan (Hammond kun je zelf ook wel intikken op You Tube), maar wat meer de opmerkelijke zaken. Ook niet alles is direct Hammond gerelateerd.
Ik hoop dat het leuk kan zijn om eens te kijken op die websites. Of een ander eens een link te sturen van iets opmerkelijks. Of zelf een plekje te maken op zo'n site. Of een filmpje van jezelf er neer te zetten.
Harry Duismann (de webmaster van onze website) en ikzelf zullen de komende bijeenkomsten ook graag met iedereen van gedachten wisselen over wat er nog meer allemaal mogelijk is op dit gebied. Op onze website zou een plek gemaakt kunnen worden waar (bijvoorbeeld op trefwoord) alle links en filmpjes verzameld kunnen worden. Daar zal uiteraard hulp bij nodig zijn van 'zoekers' en 'plaatsers'. We horen het wel.
Voor de pagina op onze eigen website heeft u wel uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Geeft dat problemen? Harry is er de komende ledendag om u verder te helpen.◄