INTERVIEW MET... JAN VERHOLEN

Tekst: Jan Temmink
Artikel uit Turning Wheel 2016-4

Bij ‘elke’ plaatsnaam hoort een Hammondorgel
Als je terug rijdt van een afspraak in de Randstad of Brabant, dan heb je op de A12 na Arnhem de focus op één ding: niet vergeten de laatste afslag voor de Duitse grens te nemen. Maar op de thuisreis na een clubdag in Veenendaal heb je ineens ook aandacht voor de afslag Zevenaar. Want... daar wonen Leni en Jan Verholen!

Tijdens het recente interview met Jan bleek dat hij op een vergelijkbare manier kijkt naar plaatsnamen. Maar dan uiteraard in verbinding met het Hammondorgel. Voor Jan geldt echter: achter ‘elke’ plaatsnaam schuilt een Hammondorgel en... een reparatie van bijvoorbeeld de vibratoscanner. Want Jan weet zich alle details van zijn Hammondwerkzaamheden nog goed te herinneren. Het was erg prettig om met Leni en Jan weer even bij te praten na inmiddels al weer vijf jaar. Overigens, het vorige interview vinden jullie - na in te loggen - op onze website.

Zoals jullie wellicht weten, is Jan één van de grondleggers van onze vereniging. Dit zien we ook terug in het verslag van de eerste bestuursvergadering. En zelfs Jan heeft nog het verslag van de eerste vergadering van de Werkgroep Techniek. Kortom, documenten die een prominente plaats verdienen op onze website. In de vorm van een interview nemen we jullie graag mee in dit boeiende gesprek met Jan - een man die aan de 'roots' staat van onze vereniging.

Hoe gaat het momenteel met jou?
Het gaat heel langzaam achteruit met mijn gezondheid. Parkinson heeft de narigheid, dat het een hele langdurige ziekte kan zijn. De ene keer merk ik het geestelijk, een andere keer lichamelijk. Het lopen gaat ook moeilijker; om mij te verplaatsen gebruik ik nu een rollator. Ook het kijken en het reactievermogen zijn teruggelopen, waardoor ik niet meer kan autorijden. Dat is toch wel een handicap. Zo ervaar ik dit.

Jij stond 25 jaar geleden aan de basis van onze vereniging. Hoe zie je de verdere ontwikkeling van ons ledental?
Ik kijk daar iedere keer naar. Ik denk dat er nog wel groei mogelijk is, maar we hebben de top nu toch wel een beetje bereikt. Toen ik enkele jaren geleden nog op de contactdagen kwam zaten we op ca. 280 leden. Maar nu hebben we tegen de 400 leden. Toentertijd heb ik de locatie bij Harry in Veenendaal voorgesteld. En ik begrijp dat jullie momenteel in het nieuwe kerkgebouw van Harry jullie clubdagen organiseren. Deze ruimte schijnt heel goed te zijn, alleen ik zie het niet zitten om hier naar toe te gaan. Probleem voor mij is het geluidsniveau. En ook de duur hiervan tijdens optredens. Ik kan niet meer zo goed tegen lawaai. Bovendien verwacht ik ook de nodige technische vragen van leden ingeval ik zou komen. En daar moet ik dan overal ‘nee’ op zeggen. Dit is ook erg confronterend voor mij.

Kun je erbij zijn tijdens het komende jubileum?
Nee, dat gaat niet lukken. Vanuit de zaak hadden we onlangs een reünie. Daar waren zo’n 400 man. Daar krijg ik echter niets van mee, want mijn gehoorgebied is beschadigd. Ik hoor maar van één kant; ik heb alleen monokanalen.

Wat valt jou op als het gaat om het Hammondorgel in de hedendaagse muziek?
Ik zag toevallig tijdens het Eurovisie Songfestival dat er tijdens het nummer ‘Slow Down’ van Douwe Bob een Hammond B-3 op het podium stond. Bovendien hoor ik het typerende Hammondgeluid toch wel vaak in bands en ook in commercials. Of als een loopje of als achtergrondmuziek.

Enkele jaren geleden had je een Yamaha-orgel. Heb je momenteel nog een orgel om te bespelen?Momenteel speel ik op een Content-orgel. Eén klavier, maar wel met drie MIDI-kanalen. Dus een compleet digitaal orgel. Ik kan er van alles mee doen (bijv. nagalm), alleen er zit geen vibrato en ook geen percussie op. Dat vind ik een beetje jammer. Alle kerkmuziek die ik vroeger heb gespeeld, kan ik met deze Content nog een beetje nabootsen. Jazzy-muziek - met ritme erbij - wordt echter moeilijk. Ik heb hier een Orla-expander bijstaan. Die gebruik ik als ritmebox en voor akkoordbegeleiding.

Wat valt je zoal op bij Hammond Suzuki als het gaat om nieuwe modellen Hammondorgels?
Hoofdzakelijk betreft dit de Leslieboxen waar elektronica in zit en digitale versterkers. Ze hebben nu een hele andere uitvoering van de kasten.

Wat vind je van “Turning Wheel’ en onze website?
Ik vind de verhalen in ‘Turning Wheel’ – en dan zeker over organisten – altijd leuk om te lezen. Ik lees het blad helemaal uit. Echter ik kom zelden op de website. Wel als iemand belt met bijvoorbeeld een (technische) vraag. Ik kijk dan op de site of hier wellicht het juiste antwoord te vinden is.

Krijg je nog wel eens vragen als organisten een storing hebben met hun Hammond?
Ja, dat komt nog regelmatig voor. Bijna wekelijks is er een Belgische organist die mij belt. Maar ook andere organisten die technische vragen hebben en ook eigenlijk wel weten dat ik gestopt ben met reparaties en onderhoud. Ze willen toch nog even praten.
Maar ik weet alles nog precies en kan bij storingen goed aangeven waar ze eerst eens naar kunnen kijken. Heb je daar al gekeken en heb je dat al gedaan? Als het bijvoorbeeld om de Leslie gaat: van alle orgels die ik gerepareerd heb, was in 70% van de gevallen de Lesliekit verkeerd aangesloten. Klanten zijn vaak wel zo spontaan en bellen dan later terug om te bedanken dat ik gelijk had. Ja, dat zijn leuke dingen!

Tenslotte een woord van dank en waardering namens bestuur en leden van de Hammond Orgel Club Holland
Een rode draad in het gesprek met Leni en Jan is hun passie voor muziek en voor het Hammondorgel. Wij danken Leni en Jan voor de openhartige interviews (ook 5 jaar geleden) over hun ervaringen met onze vereniging en haar leden. Wij hebben grote waardering voor hun werkzaamheden: de vele telefoontjes, technische adviezen, onderhoudswerkzaamheden en reparaties. Leni en Jan waren jarenlang voor veel organisten en leden in binnen- en buitenland de "Hammond-Help-Desk"!

En tenslotte aan jullie persoonlijk: Leni en Jan - Hartelijk dank voor alles wat jullie beiden hebben gedaan voor “Music’s Most Glorious Voice – The Hammond Organ”!