Hammond Model BA

 

 

 

Model BA tonewheel, gelijk aan de BC, maar met Aeolian afspeelmechaniek.

jan 1938 - dec 1938
210 ex. gebouwd


Dit buitengewoon bijzonder en zeldzame model verdient een eigen hoofdstukje.

Pianobouwer William B. Tremaine begon in 1887 de "Aeolian Company", een fabriek, die zich specialiseerde in het automatisch speelbaar maken van voornamelijk toets instrumenten, waaronder harmoniums (reed-organs), pianola's en pijporgels. Dit soort instrumenten gingen aan de rol: op een wijze als u zich wellicht nog herinnert van de rol van de pianola, vergelijkbaar met de boeken van een draai orgel.

In deze rollen c.q. boeken zaten gaatjes gestanst, waardoor een bepaald mechanisme herkende d.m.v. winddruk, welke toets(en) en welke registers/registratie gespeeld diende te worden.In 1937 werd een samenwerking gezocht met Hammond om te bezien of ook een Hammond orgel zich hier voor leende: "The production and sales contracts governing it, which are exclusive on both sides were negotiated by C. E. Penny, sales manager, for the Hammond, and George L. Catlin, vice president and treasurer, for Aeolian-Skinner."Dit bleek al snel tot de mogelijkheden te behoren. Er werd een overeenkomst gesloten en de eerste "Player-organs" rolden tussen jan 1938 en dec 1938 van de band. Het werd de "AEOLIAN-HAMMOND BA". Er werden er in totaal 208 gebouwd en verkocht voor $ 2000,- per stuk. Hij werd standaard in American Walnut geleverd, maar in 1938 zijn er een aantal in eiken fineer uitgeleverd.

De Hammond BA heeft als basis de bekende BC en daardoor konden met de twee toonwielgeneratoren speciale chorus-effecten gemaakt worden.


Het instrument verkreeg een iets hogere kast om de hele pneumatiek kwijt te kunnen. De Aeolian Hammond was volledig als orgel bespeelbaar, doch speelde dus ook automatisch - als een Pianola - geheel zelfstandig.
Het geheel woog maar liefst 193 kg.

 

 

Vooraanzicht

 

BA met gesloten deksel

 

 

In het houten "onderblok" bevindt zich de pneumatiek voor het afspeel-mechanisme.

Bovenaanzicht
 


Hier wordt met een elektromotor de benodigde luchtdruk opgewekt.
 

 

Afspeel mechanisme in close up
 

 

 

 BA met prachtig AX-20 toonkabinet. Bij dit model moest het bovendeksel opengezet worden, aangezien de later overbekende en typische Leslie louvres nog geen ingang hadden gevonden.
 

 

De bedieningsknoppen van het afspeelgedeelte
 

 

De vereiste DUO-ART muziek-rollen, benodigd voor de automatische muziek.
 

 

Naamplaatje goud
 

 

Naamplaatje zilver

 

 

 

Hieronder een zeldzame Concert-E BLONDE ,
samen met een Tall-Boy Leslie, en een Chime-afspeel toetsenbordje

 

 

waarvan hier de achterkant:

Hier een prachtige demonstratie, al draaiend, maar met de bovenkap verwijderd.

Hier is een BA aan het werk te zien met "dance macabre"

Een extra weetje: Hier is een filmpje te zien, over een radio, die op de markt werd gebracht onder de naam AEOLIAN.

Kijk voor een overzicht van alle toe verkrijgbare rollen voor model BA op deze pagina.