Heinrich Nünning, import-pionier van gebruikte USA Hammonds
Tekst en foto: Jan Temmink
Artikel uit Turning Wheel 2010-3
Met trompetten in een lege Lesliebox heeft Heinrich Nünning uit het Duitse Vreden invoerrechten kunnen besparen bij zijn USA-import van Hammondorgels, Leslies en blaasinstrumenten. De inmiddels 75-jarige Heinrich Nünning is één van de pioniers op het gebied van import van gebruikte Hammond toonwielorgels uit Amerika. Het bedrijf heeft momenteel een muziekzaak in Vreden (dicht bij Winterswijk), waar zijn zoon de leiding heeft. Zelf doet hij de verkoop in Bocholt. Hier had ik een boeiend gesprek met hem over de Hammond business vroeger en nu. En natuurlijk over zijn hieraan gerelateerde hobby: het verzamelen van vintage muziekinstrumenten. Later heb ik nog een keer zijn unieke collectie accordeons en blaasinstrumenten bekeken in een tijdelijke museumruimte.
Wanneer bent u gestart met deze Hammondimport?
Ik ben in 1974 voor de eerste keer naar de USA gevlogen naar een bekende Amerikaanse soldaat uit het Rheinland. Hij had toen in New Jersey een grote pianobedrijf. Hier hebben we toen deze Hammonds met Lesliekabinetten ingekocht.
Welke modellen hebt u hier gekocht?
B 3, C 3 en RT 3. Maar ook M 100, T 400, T 500 en ook een L 100. Ach ja, eigenlijk alle modellen. Eén ervan heb ik zelfs nog, ik geloof een RT 3, ik weet het niet zeker. En daarnaast natuurlijk Leslie boxen, soms alleen de lege behuizing en soms alleen met luidsprekers. Ja, feitelijk hebben we alles ingekocht.
Jetzt geht’s los! Dan komt Heinrich Nünning op zijn favoriete hobby en begint hij enthousiast te vertellen:
Ik verzamel oude muziekinstrumenten. Ik heb momenteel in Ammeloe (= dichtbij Eibergen-NL) een expositie in het 'Heimathaus' met 60 oude accordeons en harmonica’s. En ik heb er ook nog een twintigtal thuis op zolder staan. Verder heb ik oude blaasinstrumenten, een tafelpiano en een pianola. Ik heb veel oude muziekinstrumenten en kan hiermee bijna wel een museum opzetten. Van een kleine piccolofluit uit hout van vroeger tot de contrabas. Ik heb de allereerste Dynacord versterker en een Echolette, beide met de bijbehorende boxen. En verder nog een cello waarvan de hals is afgebroken. Ik moet dit nog repareren. Ach, ik moet zeker wel 120 jaar worden anders krijg ik dit allemaal niet meer voor elkaar.
Maar terug naar de Hammond import. Hoeveel orgels hebt u jaarlijks geïmporteerd?
Dat waren er zo'n 20 à 25 stuks.
Hoe hebben jullie toendertijd de ombouw gedaan naar 220 V en 50 Hz wisselspanning?
Ten eerste hebben we een eigen ombouwset ontwikkeld met drie trafo's en een aparte printplaat. Dit was nogal omslachtig. Ik had al vanaf het begin een electrotechnicus in de zaak. Een vakman die werkzaamheden verrichtte aan buizenversterkers en andere apparatuur kon repararen volledig zonder elektrische schema’s. Met hem ben ik naar een elektroshop in Münster gegaan. Hier heeft hij de oplossing gevonden om van 60 Hz naar 50 Hz synchroon over te schakelen. Hij kwam met de kwarts van een kwartsklok. Deze geeft constant 60 tellen per minuut. Hiervoor heeft hij toen een printplaat ontwikkeld, zodanig, dat we slechts één trafo nodig hadden van 220 V naar 110 V. Dit werkt prima en gaat nooit kapot.
Bertram had vroeger een tandwielaandrijving. Het was zo niet te horen, echter bij het maken van opnames was er een vibrerende toon. Zo hebben we vroeger ook geleverd aan Music Store in Keulen. Wij waren destijds groter dan Music Store. Bij hun klant WDR in Keulen hadden ze een Hammond geleverd met de Bertram ombouwset. Bij het maken van opnames werd er geklaagd over de vibraties van het orgel. We hebben toen de Bertram ombouw vervangen door onze eigen ombouwset en de problemen waren verholpen. Ik heb er later ook niets meer over gehoord. Het orgel functioneert nog steeds naar wens. Ja, wij waren de eersten met deze volelektronische ombouwset.
Wie waren uw klanten toentertijd zoal?
Dat was Music Store Keulen en een muziekzaak in Binsberg, maar verder weinig verkoop aan de handel. De meeste orgels heb ik zelf verkocht aan particulieren.
Bent u momenteel nog dealer van Hammond-Suzuki?
Nee, dat zijn we niet. Als we Hammonds verkopen, dan zijn het de oude modellen. In Vreden heeft mijn zoon de resterende Hammonds en Leslies via internet verkocht naar USA, Canada, Italië en Frankrijk. Zo had ik in mijn verzameling een 710, 910 en 925 en een Hammond X77. Maar onlangs is mij in Nederland weer een Hammondcollectie aangeboden wegens een sterfgeval. Hier heb ik voor mijn verzameling weer een M 100 met Leslie 122 gekocht. Verder staat hier nog een X66, die we binnenkort ook ophalen voor mijzelf.
Op deze website plaatsen we cookies die de website goed laten werken of anoniem het gebruik van onze website analyseren.
We plaatsen geen cookies waar u toestemming voor moet geven. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring of geef akkoord en sluit deze melding.