Sharma Speakers

 

De Sharma toon-cabinetten waren, vanaf 1960 in Engeland vervaardigde roterende speakersystemen, in de stijl van de Amerikaanse Leslie boxen.
Ze werden ontworpen en gebouwd door Keith Hitchcock in Peterborough Engeland.

De naam SHARMA werd geïnspireerd door de namen van de kinderen:
Keith, SHARon en MArk.

 

 

 

 

Het eerste model was de Sharmette die werd geproduceerd voor gebruik thuis op orgels als alternatief voor de Leslie 145.
Alle Sharma speakers hadden halfgeleiderversterkers in zich.
De eerste reeks werd uitgerust met extern gekochte versterkers, die werden vervaardigd door het Engels gitaarversterker en PA amp bedrijf H & H.
De latere boxen hadden een zelf ontworpen en gefabriceerde Sharma 1500 amplifier.
Al deze versterkers gebruikten nog Darlington aansluitingen.
De latere Sharmaboxen waren uitgerust met voorversterkers en een 8 of 9-pins multistekker en waren voorzien van treble en bass volume regelaars, een jack-ingang voor draagbare orgels of een gitaar.
De gebruikte speakers waren de Celestion "G" reeks voor de onderste rotor en de treble hoorns waren voorzien van Reslo compressie drivers en later de Celestion DC100.

In het begin werden de hoorns gemaakt van hout, doch later werd dit veranderd in de Sharma kunststof hoorns.
De rotoren werden allebei gedreven door één set motoren, waarvan de toerentalregeling door Crydon solid state werd verzorgd.
Er was een Chorus, Tremolo en Stop stand. De relais worden bestuurd door deze via de relevante piunnen kort te sluiten naar aarde.
Bediening met de voet was mogelijk, ook als het geluid via de jack plug binnenkwam.
Toen de modellen steeds populairder werden, kwam er meer variatie in de productie.

The grootste en luidste kabinet werd het Jubilee 7000.
Dit kabinet had 2x DC 100 hoge compressie tweeters voor de hoorns en 2 x 12" Celestion G12 conus luidsprekers voor de bas rotor.
De speakers werden aangedreven door 4 x Sharma 1500 100 watt versterkers.
Het opgegeven wattage voor dit model was 375 watt en het was luid, zo luid dat een waarschuwing in de folder stond,waarin werd verklaard dat oorbeschermingnodig was, binnen een straal van 180 cm, als op volledig volume gespeeld werd.
Toen de orgel fabrikanten begonnen met de productie van multi-channel orgels,
reageerde Sharma met een serie 2 en 3 kanaals kabinetten. De meest populaire daarvan waren de 3200 en 3200Rx (3200 met reverb)
Deze boxen werden ook gevoed door 4 x 1500 Sharma amplifiers: 2 voor het Rotary kanaal en 2 voor het statische kanaal.

Toen de orgel fabrikanten begonnen met het toepassen van elektronische Leslie-effecten kwam Sharma nog met een serie strakke speaker-versterker systemen.
Maar door afnemende vraag is dit merk tenslotte van de markt verdwenen.