PROFIEL VAN... CARLO DE WIJS

Samenstelling: Patrick Holleeder, Foto's: Carlo de Wijs
Artikel uit Turning Wheel 2017-4


Wie ben je?
Carlo de Wijs, 55 jaar oud
     
Waar en hoe woon je?
Ben net verhuisd naar Dordrecht, na een verblijf van 25 jaar in Geertruidenberg. Daar had ik de luxe van een grote studio, gebouwd in 2001. We hebben een prachtig oud pand (oorsprong tot 1459) aan de Groenmarkt gekocht. Hierin is net een nieuwe studio, zeg maar Hammond Cave, gereed gekomen. Ik hoef geen grote studioprojecten meer te doen anders dan de eigen projecten. (zie foto onder).

 
Ben je lid (of lid geweest) van de Hammondclub en zo ja, sinds wanneer?
Een oude overtuiging was om nooit ergens lid van te worden zodat mijn 'onafhankelijkheid' gewaar-borgd zou blijven. Inmiddels ben ik daar wel van teruggekomen hoor, maar een lidmaatschap is er niet van gekomen nog. Wel ben ik blij weer eens aanwezig te kunnen zijn op de clubdag.
 
Waar houd jij je in het dagelijks leven mee bezig?
Mijn leven heeft altijd om muziek gedraaid, al voel ik me ook cultureel ondernemer, educator. Innovatie en het verbinden van de traditie aan het heden inspireert me mateloos. Kortom, ik musiceer, ontwikkel mijn kijk op het Hammondorgel, ontwikkel en geef onderwijs bij Codarts in Rotterdam, doe een promotie onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar de geschiedenis en toekomst van het Hammondorgel. Alles is aan elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar terdege. Het is daarom ook dat ik gewoon brutaal mijn muziek en aanpak New Hammond Sound noem. Lijkt me leuk daarover te filosoferen en te sparren tijdens de clubdag.

Geïnteresseerd in muziek sinds….
Startte op mijn 7e, muziek was altijd aanwezig in ons gezin. De echte passie vond ik op mijn 12e met de eerste LP van Rhoda Scott die m'n pa meebracht. Daarna was het hek van de dam!

Wat is je favoriete muziek of artiest?
Ik beoog een open mind te hebben naar nieuwe muziekstromingen of ontwikkeling van technologie. Als zodanig blijf ik niet in de 'traditie hangen', maar natuurlijk word je het sterkst beïnvloed door mensen die muzikaal of creatief van invloed op de eigen ontwikkeling zijn geweest. Op Hammondgebied zijn dat Rhoda natuurlijk en via Jimmy Smith uiteindelijk Eddy Louiss. Hij heeft me vooral de weg gewezen naar het vinden van een eigen sound gebaseerd op de Hammondtraditie, maar onmiskenbaar van een hele persoonlijke signatuur voorzien. Het is dat wat ik nastreef in spel, sound en composities.
Daarnaast zijn mensen als Joe Zawinul, Quincy Jones, Stevie Wonder, Michael Jackson, Prince, Björk van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het-muzikant-zijn.

Favoriete CD?
Ik heb 100 CD's meegenomen naar het nieuwe huis en daar zit van alles tussen (jazz, pop, klassiek, electronisch). De eerste 100 LP's waren allemaal van organisten en die heb ik ook allemaal nog.

Ben je in het bezit van een Hammond, zo ja welke? 
Mijn B3 + Leslie 147 die ik op mijn 18e in nieuwstaat kocht is 'onder behandeling' bij Sjaak en hopelijk snel klaar nu. Daarnaast heb ik samen met Sjaak en andere specialisten een Modular Hammond ontwikkeld (daarbij een Leslie 251). 
Dit experimentele instrument is gewoon een toonwielorgel maar voorzien van allerlei technologie waardoor ik de klank- en muzikale experimenten kan doen die ambieer. Over dit orgel en mijn visie hierop gaan we het natuurlijk hebben. De B3 krijgt een aantal aanpassingen die uit de modular Hammond voortvloeiden. 
Eigenlijk ben ik sinds het begin al bezig geweest mijn orgels te personificeren, een ingebouwd transportsysteem met boor (die het na 29 jaar heeft begeven..), midi, inserties, design, etc

Besmet met het Hammondvirus sinds……. 
...mijn 12e.

Heb je andere hobby’s dan Hammond?
Innovatie op allerlei gebied interesseert me, technologische ontwikkelingen ook.
Ik was een Apple fanboy vanaf het eerste uur, ik houd van sport (tennis en hardloop zelf, Formule 1 volg ik al decennia). Eten en wijnen (zit ook op een kookclub), reizen en historie, tijd maken voor vrienden en familie is belangrijk en schoot er tientallen jaren bij in, probeer ik nu een beetje te compenseren.
 
Met wie zou je nog een goed gesprek willen hebben?
Ik vind het gaaf om met jonge mensen contact te hebben, hun kijk op de wereld, hun dromen en ambities. Zij inspireren mij en ik hen hopelijk ook. Het is ook de reden dat ik bijvoorbeeld met drummer Jordi Geuens speel; een toptalent die zowel de muzikale traditie als het nieuwe muzikale en meer technologische tijdperk begrijpt.
Interessante mensen zijn overal en gelukkig heb ik vrienden uit alle lagen van de maatschappij, allerlei overtuigingen, zolang het onderling respect maar centraal staat. 

Waarvoor mag je wakker gemaakt worden?
Zoveel, als het spannend is in professionele zin, maar ook met betrekking tot mijn kinderen, familie of vrienden. 

Heb je nog iets verrassends of een anekdote over jezelf?
Zal ik die voor de clubdag bewaren? (Dan treedt Carlo bij ons op. Red.) Je mag ook collega organisten bellen hoor, die hebben zeker anekdotes te vertellen..

Welke droom heb je nog voor in de toekomst die je graag uit wilt laten komen? 
Mijn passie en ambitie richt zich de komende jaren op het door ontwikkelen van New Hammond Sound, de modulaire opzet van mijn Hammondorgels en de combi met video en andere kunstvormen.
Qua onderwijs en onderzoek hoop ik met mijn PhD traject de Hammond wereld te verbinden als een community, jonge mensen te inspireren en te coachen. Het is een wereld die elkaar zo kan inspireren in de gezamenlijke liefde voor de sound, het ambacht en muziek!◄