VERSLAG LEDENCONTACTDAG ZATERDAG 16 SEPTEMBER

Tekst: Frank Boerrigter / Foto’s: Johannes de Bie

VEENENDAAL - De eerste bijeenkomst van de club na de zomerstop vond plaats op een zonovergoten zestiende september.

Op weg naar Veenendaal vlogen er vele grote en nog grotere vliegtuigen over mijn auto. Ze namen deel aan Airborne Ede als herdenking aan de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vol bewondering voor die enorme machines en anticiperend op de clubdag die op het punt van aanvangen stond hoorde ik in gedachten een flard van een 78 toerenplaatje dat ik in mijn collectie heb: We’ll meet again van Vera Lynn, geperst in 1939. De begeleiding gespeeld op een Hammond Novachord synthesizer. We hebben daarvan al eens een zeldzaam exemplaar mogen bewonderen tijdens een ledenbijeenkomst in De Regenboog.

Tijdens de opening van de dag werd stilgestaan bij het overlijden van medelid Duncan Polak. Ik vond een mooi interview uit 2020 met hem en zijn vrouw.

U kunt het lezen via deze link: https://www.oogvereniging.nl/nieuws/samen-leven-met-een-oogaandoening-duncan-polak-1971-en-joke-polak-pluimers-1957/

 

Het liefhebbers-voor-liefhebbers onderdeel van de dag, leden van de club spelen ombeurten voor de zaal, blijft verrassen en inspireren. Tijdens deze ‘editie’ waar ook drummer Peter Weissink weer  enthousiast en muzikaal verbindend de spelers begeleidde konden de ongeveer veertig aanwezigen genieten van negen verschillende korte optredens. Tom Slokker, Wijnand Kralt, Peter Smol, Vedant Meyran, John ter Haar, nieuw lid Piet Smit, Lou Muijtjens, Rein de Jong en Daan van Oostenbrugge onttrokken tijdens de ochtend de meest uiteenlopende stukken uit de toonwielen van onze B3 én uit een accordeon. Ter impressie een volstrekt willekeurige fotocollage:

 

 

In de middag was het podium voor Julia ‘Juulz’ Driessen, studente geneeskunde èn multi-instrumentalist. Volgens haar eigen woorden zou haar concert wat meer ‘vierkant’ gaan klinken dan het ochtendprogramma en ik was benieuwd of wij met het inmiddels 50 koppen tellende publiek zouden kunnen gaan horen wat ze daarmee bedoelde. Ook had ze afgesproken om samen met een drummer te komen. Niemand minder dan… Peter Weissink!

Juulz bracht veel eigen nummers en het was helder dat John Lord en Gregg Rolie tot haar stevige lijst favoriete Hammondspelers behoren. Wat me verder opviel aan haar stijl van componeren is de manier waarop de melodieën verweven waren in de akkoorden (soms zelf een beetje erin verstopt). Ik voelde bij veel nummers de mogelijkheid en ook de behoefte om een gitaar te grijpen en lekker mee te gaan scheuren! Hoop dat ik de kans nog eens krijg.

 

Halverwege de set werd Pascal Lanslots (fijn om te vernemen dat het je goed gaat, Pascal!) als gast uitgenodigd een aantal stukken mee te spelen op toetsen en te impro-viseren. Hij en Juulz ken-nen elkaar al jaren. Ineens spelen ze Sylvia van Focus. Ik wil dat nummer zelf een keer brengen, maar een primeur kan het niet meer worden! ‘Sylvia’ heeft al vaker haar opwachting gemaakt tijdens de ledencontactdagen.

Soms als fragment, soms als meer complete uitvoering. Ik ben bang dat ze nog wel vaker op zal duiken! Wat een fijn nummer.

 

Vierkant… ja, ik denk te weten wat Julia daarmee bedoelde. Waar sommige spelers een melodie neerleggen en overige tonen en klanken een overduidelijke begeleiding daarvan vormen, echt in dienst van die melodie, legt Julia juist akkoorden neer. Stevige blokken waarin de melodieën meegebakken zijn.

Juulz weet hoe ze wil dat haar muziek klinkt. Trefzeker en zelfverzekerd….! ◄