Hanert Electric Orchestra

John M. Hanert was de hoofd-ingenieur en ontwerper bij de Hammond Organ Co. van 1934 tot zijn overlijden in 1962.

Hieronder John Hanert, samen met Laurens Hammond, werkend aan zijn (boven) Solovox en (onder) Novachord.

 


 
De synthesizer van Hanert of  "het Elektrische orkest" werd ontworpen en gebouwd door John Hanert in 1945 voor Hammond en werd beschreven als een "Apparaat voor automatische productie van muziek". Deze synthesizer was een instrument voor het componeren en de maken van de klank-synthese van elektronische muziek, net als de later beroemde RCA synthesizer en andere, soms enorme, machines.



In plaats van geponsde papieren tapes op rollen, welke de RCA-synthesizer (boven) met veel rompslomp gebruikte, had de Hanert -synthesizer een bewegende, mechanische scan-kop met electrisch gevoelige borstels, die boven een 20 meter lange tafel bewoog over 11 en 12-inch papieren kaarten. De papieren kaarten bevatten de kenmerken van het geluid (toonhoogte, duur, timbre en volume), die waren opgeslagen in de vorm van grafiet markeringen die gelezen werden door de elektrische scan-kop, tesamen met de informatie van de af te spelen muziek. Het leuke was, dat veranderingen gewoon met een simpel potlood konden worden toegevoegd. Het werkte een beetje als een barcode systeem. Let wel, het was in 1945.

Hier de tafel van boven en van opzij. Wellicht bevat het "karretje" linksonder de bewegende aflees-kop.



De geluidsgenerator van dit instrument bezette een hele kamer en bestond uit een blok van vacuümbuis oscillatoren, een random frequency generator (voor de 'white noise' kenmerken voor percussie geluiden) en "wave shaping circuits". Versnellen en vertragen van de afgespeelde muziek (accelerando/decelerando) kon worden gecontroleerd door middel van wijziging van de snelheid en richting van de scan kop.
Ook konden de kaarten verwisseld worden, zodat je een andere muzikale compositie kreeg.

Het instrument is daadwerkelijk gebouwd, maar helaas zijn er alleen nog de patenten en beschrijvingen van over. Hier vind je een OCR scan van het patent.
Hier is het originele patent de bekijken en te downloaden.