HAMMOND DRAWBAR MODULE

XM1 / XM1-CDit was de éérste drawbar modules van Hammond. Met dit kastje kon elk apparaat dat voorzien was van de universele MIDI aansluiting uitgebreid worden met de Hammond en Leslie Sound.

Eerst maar even de specs:
Synthesis Type: Digital
Polyphony Max: 32 Typical in use
Multi-timbral (number of parts): 3
Controllers : XM1-C
Number of FX units: 2
Number of different effects: 2
Can send on simultaneous MIDI channels
Memory Patches: 128
Performances: 128
Inputs and Outputs
Number of Audio Outs (excluding Phones) 2
Number of MIDI Outs (excluding Thru) 1
Number of MIDI In 1

De basis unit XM-1 werd net als de controller XM1-C los verkocht, maar zónder de controller was de bediening erg beperkt, dus werden ze meestal als set verkocht.

 

De module had een aantal commercieel zeer sterke punten, aangezien deze beschikte over enorm veel edit mogenlijkheden, zowel op het gebied van de "sound" als ook zaken als keyclick en de "scanner" effecten, als type Leslie (122,147 etc.!).
Tevens kon ge-edit worden op het terrein van virtuele microfoonhoek als microfoon afstand tot de Leslie, alle snelheden van boven en onderrotors etc. Deze info kon vervolgens in het geheugen worden opgeslagen. De Xm1 beschikte over 128 geheugen plaatsen, welke zéér commercieel, reeds gevuld waren met een scala van sounds, waaronder specifieke "organisten-sounds" waaronder bijv. "Jimmy" 
Deze geheugens konden individueel overschreven worden door eigen registraties, die ook meteen alle andere parameters vastlegden, hertgeen een aangenaam feature was.
Uw scriba heeft er zelf een lange tijd in bezit gehad. De XM-1 beschikte over een redelijk duidelijk display. 

 

Zoals hieronder te zien, was de digitale reverb te allen tijde met een draaiknop te regelen. Door middel van indicatie lampjes kon je continue kon zien, of je Leslie snel/langzaam stond, je vibrato en welke percussie gekozen was.

 

 

 

De Controller

De controller was fysiek zo gebouwd, dat hij goed onder het onderklavier van een orgel, vaak op mijn advies met klittenband geplakt kon worden. (Te zien op onderstaand filmpje)Op deze "afstandbediening" had je, naast de drawbars (Boven/Onder/Pedaal) schakelaars voor: Leslie slow/fast, 2nd /3rd/Percussion, vibrato en chorus, totaal volume en de éérste 5 presets, maar ook een grote overdrive draaiknop om de mate van "scheur-effect" in te stellen.

De achterzijde van de "moeder-unit"

 

Naast MIDI In/Out/Through natuurlijk de ingang voor de controller, een voetschakelaar voor o.a. Leslie slow/fast of preset up/down, maar ook een Leslie driver slot, zodat met een adaptersnoer een 11-polige Lesliebox kon worden aangesloten.

Tot slot nog wat extra documentatie materiaal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Hier eerst een "demo"van de XM-1
https://www.youtube.com/watch?v=srOXlO5I1k8

  Hier is te zien, hoe de Controller Unit onder een orgelklavier geplaatst is

https://www.youtube.com/watch?v=yJTrG_hwe6Q&feature=related