Hammond B-3 Portable

In Duitsland werd door de Fa. Bertram uit Freiburg een portable behuizing aangeboden om een B 3 wat gemakkelijker te kunnen transporteren. Waarom men dit een B 3 portable heeft genoemd is me niet helemaal duidelijk, want er zijn heel wat A, C, D en RT modellen gekannibaliseerd en gebruikt om in de portable behuizing een nieuw leven te beginnen.

D.w.z. dat in de draagbare kast alleen de preamp, de generator, de klavieren en de bedieningspanelen uit die gesloopte orgels werden gebruikt, dus qua opzet overeenkomend met het interieur van de standaard B en C modellen. Vandaar kennelijk de naam. 
De Bertram modellen zijn vaak te herkennen aan het feit dat ze maar één aan/uit schakelaar hebben. Op het plaatje onder de aan/uit schakelaar stond dan Europa Model. Het betrof echter vrijwel steeds orgels uit de USA die voor 117 volt en 60 Hz gemaakt waren.  
Persoonlijk ben ik nooit gecharmeerd geweest van het feit dat wie dan ook orgels ging kannibaliseren. Bovendien zijn er oudere modellen gebruikt zoals B 2 en C 2 die met Trek apparatuur etc van percussion werden voorzien. Niet helemaal mijn ding dus, te meer, daar een portable uitvoering ook beslist nog zwaar was om te transporteren. Desalniettemin, Bertram is knap aktief geweest op dat terrein en dat is ze vanzelf niet kwalijk te nemen. 
Ze hebben een markt gezien die er wel degelijk was.

Ik heb me altijd afgevraagd waarom Hammond zelf, dan wel de wereldwijde Hammond organisatie zelve net als de grote fabrikanten van auto's - hun historie hebben veronachtzaamd. De grote auto fabrikanten hebben eigen afdelingen waar hun historische modellen in eigen huis met fabrieks medewerkers en fabrieks materialen gereviseerd worden tot de huidige dag toe! Dit had Hammond zelf ook wel mogen doen, ook om de expertise vast te houden............ 

Eerst maar eens naar de Duitse folder van de legendarische modellen.....

 

 Hier nog even wat fraai vuurwerk op een  "Bertram-B-3"

J.S. Bach, Toccata & Fuge in d-moll, Hammond B3 Organ jazz improv by Barbara Dennerlein:

 

https://www.youtube.com/watch?v=JvgsU-RuKlo

 

 
Hier speelt ze het fenomenale "Swing the Blondes" met bigband !

https://www.youtube.com/watch?v=vf4tbCRuvSk