10 april 1971 - 25 augustus 2022
Iedereen heeft zo zijn favoriete organist om een bepaalde reden: hij kan heel snel, technisch goed of gewoon "lekker" spelen. Maar zelden staat een organist op, die al deze eigenschappen in zich heeft. Joey DeFrancesco beheerst eigenlijk alle technieken en stijlen en creëert met al deze elementen zijn eigen stijl. Je kunt dan ook rustig spreken over een waar fenomeen!
Joey werd geboren in 1971 in Springfield, Pennsylvania in een familie van reeds drie generaties muzikanten. Hij is vernoemd naar z'n grootvader Joseph DeFrancesco, een jazz muzikant, die saxofoon en clarinet speelde en naar zijn vader "Papa" John DeFrancesco,
Zijn vader was en is een zeer gevierd organist, die nationaal veel optrad, en zelfs de "Oklahoma Jazz Hall of Fame's Living Legend Award" in 2013 ontving. Joey begon al achter het orgel op zijn vierde en speelde al nummers van Jimmy Smith op z'n vijfde. Zijn vader nam hem op z'n vijfde ook al mee naar optredens en liet hem meespelen. Op zijn tiende begon Joey in een band in Philadelphia waarin legendes als Hank Mobley en Philly Joe Jones speelden. Hij was een geziene gast bij de lokale jazz clubs en in voorprogramma's van Wynton Marsalis en B.B. King.
Joey DeFrancesco doorliep de "Philadelphia High School for the Creative and Performing Arts".
Gedurende deze opleiding ontving hij verschillende awards, zoals het "Philadelphia Jazz Society McCoy Tyner Scholarship". Hij haalde ook de finale van de "First Thelonious Monk International Jazz Piano Competition"
DeFrancesco was 16 jaar oud toen hij een exclusief platencontract met Columbia Records tekende. Het volgende jaar bracht hij zijn eerste plaat uit met de titel "All Of Me".
Zijn prestaties op "All of Me" hielpen het orgel weer populair te krijgen in de jazzmuziek gedurende de 80-er jaren. In die jaren trad DeFrancesco op in de band van Miles Davis gedurende een 5 weekse tour in Europa. Hij speelde toesten op Davis' album "Amandla",
die de eerste plaats bereikte in de "Jazz Albums chart " in 1989. DeFrancesco begon rond dezelfde tijd trompet te spelen, natuurlijk geïnspireerd door het geluid van Davis.
Hieronder speelt hij trompet op het Jakarta International Jazz Festival in 2012.
DeFrancesco werd oorspronkelijk "gespot" door Miles Davis tijdens een optreden op de tv-show genaamd "Time Out". Hij speelde daar samen met Christian McBride, zijn klasgenoot van de middelbare school, toen Davis, verwijzend naar DeFrancesco, aan de gastheer van de show vroeg: "Wat is de naam van die organist?". DeFrancesco's kreeg daarop een platencontract bij Columbia , voor het uitgeven van vijf albums. Naast "All of Me", kwamen:
"Where Were You in 1990",
"Part III "in 1991,
"Reboppi'n" in 1992,
en"Live at the 5 Spot" in 1993.
DeFrancesco begon al tournee met zijn eigen kwartet op de leeftijd van 18. In de vroege 90-er jaren speelde hij samen met John McLaughlin, de voormalige gitarist van Miles Davis, en Mahavishnu. Op de leeftijd van 22 werd hij een van de oprichters van de groep "The Free Spirits" samen met McLaughlin en drummer Dennis Chambers. Hij tourde met deze groep gedurende vier jaar en maakte een aantal opnames, waaronder de albums "Tokyo live"
en After the Rain.
DeFrancesco is ook te vinden als trompettist op het Tokyo live album.
Joey DeFrancesco speelt sinds 2010 op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.
In 1999, nam hij het album "Incredible" op
en woonde hij het "San Francisco Jazz Festival" bij . Het album werd uitgebracht in 2000 en bevatte een optreden van zijn idool en jazz-legende Jimmy Smith, welke DeFrancesco voor de laatste paar nummers van de set wist te strikken.
DeFrancesco werd genomineerd voor een Grammy Award in 2004 voor zijn opname "Falling in Love Again".
De carrière van DeFrancesco verschoof enigszins in 2009 met de film Moonlight Serenade, met in de hoofdrol Amy Adams en Alec Newman. Hij speelde de rol van "Frank D" in de film en werd ook aangenomen als componist en producer van de film. DeFrancesco werd in 2011 genomineerd voor een Grammy Award voor de "Best Contemporary Jazz Album" voor "Never Can Say Goodbye": The music of Michael Jackson.
De opname werd uitgebracht in 2010 als eerbetoon aan Michael Jackson, als toevoeging aan de lijst van tribute-albums door DeFrancesco. Hij vierde zijn 40e verjaardag in 2011 door het uitgeven van zijn 29ste album met de titel "40 ".
DeFrancesco's muziekstijl is aangeduid als het swingende Philly geluid dat hij "verfraait met zijn eigen krachtige spel en improvisatie." Hij speelde vaak meer dan 200 avonden per jaar in de loop van zijn carrière, een prestatie die hij wat terugbracht sinds 2013. Hij heeft vele onderscheidingen ontvangen voor zijn prestaties, met inbegrip van wat wordt genoemd "de beste B3 speler op de planeet" door de Jazztimes.
DeFrancesco is ook betrokken geweest bij diverse productontwerpen en endorsements in verband met de huidige digitale tegnologie, zowel in de USA, als daarbuiten.
Door zij grote ervaring betreffende de sound van het Hammondorgel werkt hij veel voor R&D afdelingen van verschillende Hammond-clone bouwers, zoals: Numa, die een speciale "Joey De Francesco" uitvoering op de markt bracht en waar Joey live hieronder op te zien en horen is:
De laatste tijd werkt hij veel voor key-B (nu van Viscount).
Hier op de Nord waarop hij hier een fraaie demo gaf tijdens de Namm 2015 (start op 0.47 minuut).
Maar adviseerde ook voor Hammond bij de tot standkoming van de "New B3".
Studio albums
Als "sideman"
Hier nog een mooi kiekje in zijn eigen woonkamer op z'n "Blonde" B3.
Hier speelt hij thuis op zijn A-102 met 145 Leslie.
Joey de Francesco, een van de meest spectaculaire en productiefste organisten allertijden!
Hieronder nog een aantal video's die het bekijken waard zijn.
Een interview in de "Dizzy's Club" met een mooi interview.
In het heerlijke nummer "One Hundred Ways" is zijn fameuze bas-linkerhand te horen en te zien.
Op deze website plaatsen we cookies die de website goed laten werken of anoniem het gebruik van onze website analyseren.
We plaatsen geen cookies waar u toestemming voor moet geven. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring of geef akkoord en sluit deze melding.