DUBBEL-CD VAN JACKIE DAVIS UITGEKOMEN

Vier albums nu digitaal vereeuwigd

Tekst: Wim de Haan 
Artikel uit Turning Wheel 2008-3

De liefhebbers hebben er lang op gewacht. Eindelijk zijn er opnames van Jackie Davis, de organist uit de jaren vijftig, op cd uitgebracht. Wim de Haan maakte  ons erop attent en leverde dit korte artikel aan.

Organist, zanger en entertainer Jackie Davis maakte in de jaren vijftig furore op het Amerikaanse Capitol label en kreeg grote bekendheid door het album Jumpin’ Jackie en de single What’s the trouble. Helaas is er bijna niets van zijn ruim 19(!) elpee's tellende oeuvre op cd uitgebracht. Het Engelse label Jasmine maakt het meer dan goed, dit door een 2-cd set uit te brengen met daarop maar liefst vier van Jackie Davis albums. Het betreft de vier eerste albums die Jackie Davis voor Capitol Records maakte, namelijk HiFi Hammond, Chasing Shadows, Jumpin' Jackie en Most Happy Hammond. 

Voormalig BBC host en Klaus Wunderlich kenner Alan Ashton is de drijvende kracht achter deze uitgave. De cd is tot stand gekomen door vier originele elpee's om te zetten naar het digitale formaat cd. Her en der zijn nog enkele onopvallende 'spetters' te horen, die de herkomst verraden. Voor digitalisering is gebruik gemaakt van het CEDAR Digital Audio Restoration systeem, dit is opvallend goed gelukt. Enige kanttekening is misschien dat voor Most Happy Hammond de mono LP is gebruikt, en deze is ook in stereo uitgegeven.
Nu maar hopen dat Jasmine meer van Jackie Davis zal uitbrengen, direct valt te denken aan: Easy Does It en Tiger on the Hammond, en natuurlijk aan de elpee's met cult status: Jackie Davis meets the Trombones en Jackie Davis plus Voices.

Prijsindicatie van deze 2-cd set is 9 Engelse ponden ofwel 15 euro. Deze cd is eenvoudig direct te bestellen bij Jasmine in Engeland, maar is ook te bestellen bij Bol.com
Meer info over Jackie Davis, inclusief het gehele Jackie Davis oeuvre op elpee en cd, is te vinden op http://www.jackiedavis.info. ◄