HAMMOND NEW B-3

DE  UITDAGING (2)

Uitdaging 4: de scanner

De scanner, is eveneens een mechanische uitvinding, die bij de toonwielorgels voor het vibrato effect zorgt. Zoals op de foto goed is te zien, bestaat een scanner uit een wirwar van rijen plaatjes, waartussen een rotor, die ook met een stel platen is uitgerust, met hoge snelheid tussen door draait.

Door het signaal door de scanner te leiden kregen we toen een fantastisch mooi effect. Het heerlijke, onvergelijkbare en herkenbare scanner-vibrato-geluid.

Hier even een kort filmpje van een geopende scanner.
En hier een totale  scannerreparatie.

Uitdaging 5: de Leslie

Een Leslie-box is soms tegenwoordig niet altijd bij de hand en voor studio-opnames is het soms gunstig, de Hammond rechtstreeks op het mengpaneel aan te sluiten, dus zonder microfoons. Dus ook heeft men bij de ontwikkeling van de NEW B-3 het wezen van de Leslie opnieuw en minutieus moeten ontrafelen.

Zoals je in het Leslie verhaal kunt lezen, ontstaat het Leslie geluid dankzij het Doppler effect. Het heeft ook te maken met de verschillende boven- en onderrotor snelheden, evenals rise en fall snelheden, in combinatie met buizen voor- en eindversterkers. 

Dit verhaal zou nog lang kunnen doorgaan over het uniek aanvoelende "waterfall" klavier, waar je zo heerlijk mee kunt spelen. Tenslotte is het klavier het eerste fysieke contact met een instrument.
Over het unieke pedaal, dat je kon teisteren, misbruiken en tot polyfone verwerkings snelheden kon opjagen.
Over toetskontakten, die na miljoenen aanslagen, liters gemorst bier, stof, vuil, zelfs regenbuien en jaren van uitwonen van het instrument gewoon bleven functioneren.
Het was bijzonder, ze bleven gewoon heel, zelfs na 60 jaar inzet.
Over orgels, die soms 4 á 5 keer in een week in een auto, container of aanhangwagen, 
wel of niet compleet doorgezaagd letterlijk de hele wereld werden rondgesleept. En het gewoon altijd deden.

Voor de liefhebber is hier een site, waar van A tot Z te lezen is hoe een toonwiel-Hammond werkt, maar dan compleet wetenschappenlijk, met schema's onderbouwd voor een leek toch goed te volgen is. Weliswaar in het Engels, doch zeer leerzaam,  overzichtelijk en onderhoudend.

Enfin, dit zijn slechts een paar grote hobbels, die Hammond zichzelf oplegde te overwinnen en die er toe moesten leiden om tot een nieuwe, breed geaccepteerde B-3 te komen.