De Hammond Aurora Century

 

De Century kan beschouwd worden als model tussen de opstart modellen en de instrumenten uit midden- en hogere prijsklasse, zoals de Aurora Custom, de Aurora Classic, Commodore en Colonnade etc. In die zin kan het orgel opgevat worden als de opvolger van de 8022. In Nederland was de 222 een zeer succesvol model.

Ten tijde van de Romance serie was dit het eerste model uit de serie, welke over drawbars beschikte. Ondanks zijn beperkte afmetingen beschikte de Century over een stevige Hammond sound naar de beste traditie. De Century werd gezien als een aangenaam en plezierig orgel, al had het ritme iets uitgebreider mogen zijn in die prijsklasse. Als kanttekening echter moet wel vermeld worden, dat de Leslie schakelaars, met de chorale/tremolo schakelaar nota bene op de meest ongelukkige plek geplaatst die je kon bedenken, namelijks rechts op het onderbakstuk. Leslie schakel je met de linkerhand op het linker onderbakstuk of met de traditionele halve maan schakelaar, ook links.

Deze Century-naam is op verschillende latere veries gebruikt, maar dit model is de oorspronkelijke Century, welke aangeduid werd met de serie 222.

Hier eerst de oorspronkelijke specs:

 

Dan even een paar folders:

 

 

 

 

 

 

 

Hier foto's van de Japanse versies van de Century 222, die in tegenstelling tot de USA met echt hout werden vervaardigd. In Europa werd gebruik gemaakt van kunststof folie

 

 

Hieronder het rechterbakstuk met de ongelukkig geplaatste Leslieschakelaars.


 

 Het linker onder bakstuk van een Amerikaanse Century van echt hout.

 Een Amerikaanse versie van de Century 222 


En hier nog zomaar wat fraaie detail opnames van een latere versie met Touch Tempo

 

 

 

 

 

Een filmpje van de Century.