HAMMOND SERIE 10


De Series 10 tooncabinetten van rond 1966 waren een van Hammond's laatste serieuze pogingen om de verkoop van Leslie speakers voor meer-kanalige orgels tegen te houden. Die achtergrond gedachte was grotendeels zonder succes, al zijn er wel wat aantallen verkocht. Men gaf in het algemeen toch de voorkeur aan een Leslie.
Series 10 cabinetten waren oorspronkelijk bedoeld voor de H-100 series, later ook voor de E-100 series en enkele spinet modellen.
De cabinetten werden in vele stijluitvoeringen gebouwd, maar waren intern allemaal hetzelfde.
Er zijn steeds 2 kanalen met een derde bass input.
Gebruikt met een één kanaals orgel worden pin 1 en 7 parallel geschakeld.
Series 10-kabinetten beschikken niet over reverb of andere effecten en zijn niet geschikt voor de huidige Hammonds.
Enfin, het was toch 60 Watt puur plezier en het weer een stap verder in vergelijk met de PR-40 modellen.
Eigenlijk leek het veel op het ingebouwde stereo speaker systeem van de H-100, maar dan uitgebreid met een bass kanaal.

De T-series hadden standaard een aansluiting voor de 10-series, maar je kreeg géén stereo effect, omdat de output van deze orgels mono waren.

De R-100 series hadden een "Main" en een "Leslie" kanaal met elk hun eigen voorversterker in het meubel. Beide kanalen werden aangesloten met een series-10 plug  en elk kanaal kon reverb weergeven, afhankelijk van de registratie op het orgel.
Normaal was het Leslie kanaal gefilterd, wat voor een pseudo-stereo effect zorgde.
Indien echter de Leslie-Chorus schakelaar knop was ingedrukt, dan was het signaal hetwelk naar het Leslie-kanaal werd gestuurd, gelijk aan het Main (hoofd) kanaal.

De interface van het orgel naar de series-10 kabinetten was gecompliceerd. Het systeem bestond uit een 7-pins Amphenol plug, waaruit men 2 pluggen had verwijderd en uitgeboord (zie foto onder) Vervolgens waren er 2 ander soort pinnen die moesten zorgen, dat het orgel "Leslie-safe" was, zodat Leslie er geen modellen op aansluiten kon.

Leslie reageerde echter snel en ontwierp snel een zg. connector-kits, om de verschillende orgels en Leslies op elkaar te kunnen aansluiten.

 

Synopsis:

Solid-state for H-100, E-100, etc.

Power:

145 Watts.

Speakers:

1-15" and 2-8" speakers.

 

 

 

 

 

 

 

 

De prachtoge 10-95: