De Hammond M-162 is een Institutional model, hetgeen te herleiden is uit het getal 62.
Dit is het geval bij meerdere series, zoals de E 162, E 262, L 162, de M 162 en de H 162 etc. Gek genoeg is er een A 122 geweest uit Antwerpen die wel een deksel had maar geen A 162 werd.
Overigens A 105 is dan ook vreemd, want het zou eigenlijk A 162 of A 165 geweest moeten zijn.
Institutional spreekt een beetje voor zich, want het instrument is speciaal ontworpen om gebruikt te worden in "instituties" en hiermee worden, scholen, leger faciliteiten, kerken en alle overheidsgebouwen bedoeld.
Het meubel is dan altijd voorzien van een deksel met slot, heeft vaak géén percussie-stemmen dan met uitzondering van de chimes die in engels georienteerde landen een must is. Tevens vindt men wel een harp sustain en pedaal verlichting op volpedaal modellen en gemiddeld genomen was de achterkant wat mooier afgewerkt, omdat het orgel vaak aan de achterkant te zien was, zoals het met name het geval is in de Amerikaanse "happy-clappy" kerken.
Hieronder dan de M-162 in uitzonderlijk fraaie staat.
Bij enkele van de foto's is te zien dat de M als een van de weinige modellen een soort kartonnen kap over de toonwielgenerator heeft. Dat is bij andere modellen vrijwel nooit het geval geweest, met uitzondering dus van de M 100 serie.
Overigens was het destijds heel gebruikelijk om een orgel te leveren zonder een achterwand, die weliswaar als optie verkrijgbaar was. Dat zou nu met de huidige wetgeving nooit meer mogen i.v.m. veiligheid....
Ik vond ook nog dit exemplaar gebouwd bij Jörgenson. Let op de klep en het orgel is gedeeld, maar het is niet met zekerheid te zeggen of dit later gebeurd is.
Op deze website plaatsen we cookies die de website goed laten werken of anoniem het gebruik van onze website analyseren.
We plaatsen geen cookies waar u toestemming voor moet geven. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring of geef akkoord en sluit deze melding.