HAMMOND B-250 Portable

 

De B-250 portable werd in het jaar 1980 geintroduceerd, evenals de een-klaviers versie de B-100. De officiele fabrieks aanduiding was type 18450-K. De distributie werd gestopt in mei 1984. Beide modellen werden in opdracht van Hammond Amerika gebouwd door Nihon-Hammond in Japan.

 

Er werden niet heel veel exemplaren naar Europa verscheept en het model is hier dan ook vrij zeldzaam. Het verhaal achter de B-250 is een beetje vaag, maar het is wellicht te herleiden naar het feit dat om de echte sound te krijgen je toch nog altijd met een grote Leslie moest mee zeulen op de schnabbel tour. Ook al was de klank zonder een Leslie heel goed, je moest er eigenlijk toch wel een Leslie bij hebben. De combinatie was uiteindelijk toch een contradictio in terminis: orgel heel compact maar wel een grote Leslie box. Daar kon je eigenlijk niet zonder.
Bovendien was de totale aanschafprijs van orgel en Leslie toch nog aanzienlijk.
Ander feit is dat in de jaren rond 1980 de synthesizer dusdanig zijn opmars maakte, dat het orgel een beetje naar de achtergrond verdween. Dat was al met al best spijtig, want de B-250 was een zeer goed te gebruiken orgel, zeker door zijn handzaamheid, zijn lichte gewicht gecombineerd met de gebruiksvriendelijkheid met regelingen voor warmte, helderheid, instelbare key-click en de transposer.

Voor de B-250 was een separaat 13-tonig pedaal leverbaar alswel een los zwelpedaal. Een 11-pins Leslie aansluiting was eveneens voorzien.

 

 

Puur voor de Japanse markt bouwde NIHON-HAMMOND een houten versie, die aangeduid werd als B-250W. Dit model is uiterst zeldzaam.

 

 

Hieronder de Hammond clone van die tijd, de Korg BX-3: