De Hammond B-400 portable

 

Het eerste Hammond orgel met een MIDI-aansluiting. De opbouw van de bovenkant heeft niet veel weg van de eerdere B-200 en B-300. Het onderstel echter vertoont nog wel gelijkenissen.

Alhoewel portable?  Met de opbouw vanuit de auto tot aangesloten en speelklaar op de bühne was toch wel enige tijd gemoeid. Niet echt plug en play zoals dat tegenwoordig heet. 

Hammond had ondertussen doorgevoerd dat alle kabels aan de onderkant uit het bovendeel kwamen en niet uit de achterkant van het onderste gedeelte.

Met een dansende menigte voor je is het meer dan eens voorgekomen, dat de hele installatie uitviel doordat men op de Lesliekabel stapte van de L-100 portable dan wel van de X5. Dan was er van dansen geen sprake meer. Onder andere om deze reden wordt er bij de 11-pin kabels géén 220 volt meer door de kabel geleid en is er een afzonderlijk netsnoer voorzien. 

 


Zoals hieronder op de folder achterkant te lezen, had de B-400 naast de gebruikelijke drawbarset voor het bovenklavier een behoorlijk aantal registers aan boord, waaronder zelfs een solo-groep, hetgeen destijds voor Hammond best een noviteit was. Er waren echter geen drawbars voor het onder-klavier en dat is imnmer beschouwd als een manco, want dit orgel was toch ook bedoeld voor de professional. Of moeten we het beschouwen als instrument voor de "allein unterhalter" zoals dat in het Duits zo mooi klinkt?
Niet dus echt voor de jazz scene, maar veel meer voor bruiloften, feesten en partijen?
Het pedaal kreeg ook een aantal registers mee, w.o. een Bas-gitaar. Verder was er nog een arpeggiator (fascinating fingers) en een automatische begeleiding en sequenser aanwezig.

 

 

 

 

Je ziet, dat bij de B-400 (hierboven) "tip-toetsen" werden toegepast.

De B-400 kan beschouwd worden als de portable uitvoering van het meest complete model 146 uit de Composer serie en dan nog de laatste versie met de digitale stemmen en een gedeeltelijk digitaal ritme.

Hieronder de eerste versie Composer 146.

 

Hieronder de tweede versie van de Composer 146, waarvan de Portable B-400 een afgeleide was.

 

Veel van de specificaties van model Composer 146 komen dan ook overeen met de portable B-400 die verpakt werd in een stevige maar ook gemakkelijk vervoerbare koffer. Het gewicht was natuurlijk aanzienlijk aangenamer in vergelijk met portable 
toonwiel orgels, voor zover je van portable kan of mag spreken bij toonwiel orgels.

 

 

 

 

 

 

 

Hier een B-400 op de "Schnabbel-tour".