NIEUWE CD VAN
FORMATIE ARNO KRIJGER

Tekst: Dirk Blom
Artikel uit Turning Wheel 2008-1

Vanaf eind augustus vorig jaar verscheen er op YouTube een aantal studio-filmpjes van opnamen van een nieuwe cd van het Lewinsky Quartet met Arno Krijger op Hammondorgel. De filmpjes gingen vergezeld van de mededeling dat de nieuwe cd eind november zou uitkomen. Deze filmpjes smaakten naar meer, dus begin december een telefoontje richting Arno, en een paar dagen later lag de cd in de brievenbus.
Het eerste wat opviel bij het uitpakken was het hoesontwerp: sfeervolle foto's met weinig kleur. Mooi gekozen, het doet een beetje terugverlangen naar de tijd van lp-hoezen. Ook qua muziek lijkt het of we teruggaan naar het bloeitijdperk van Blue Note: ruwe, ongepolijste Hammondsound en nietsverhullende, natuurlijke opnamen van de drums, sax en gitaar.
Toch is de muziek een stuk moderner, hier en daar zelfs een tikje experimenteel. Het Lewinksy Quartet (Rolf Delfos op altsax, Arno Krijger op Hammondorgel én pedaalbas en Pascal Vermeer op drums) is op deze cd aangevuld met Anton Goudsmit op gitaar.
Opvallend is de strakke Hammondsound, zoals we die ook horen op opnamen van onder andere Jimmy Smith uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Volgens Arno iets dat hij per toeval had ontdekt tijdens het repareren van zijn leslie, toen hij vergeten was om de motoren aan te sluiten. In combinatie met stevige drums, een niet te overheersende altsax en relaxte gitaar wordt het lekker swingende orgeljazz.
Maar dat wil niet zeggen dat het om oubollige muziek gaat. In tegendeel: stevige latin, funk en swing, afgewisseld met een paar mooie balads en stukken in onregelmatige maatsoorten. Ook wordt er geëxperimenteerd met nieuwe harmonische structuren, overigens zonder dat de muziek daardoor ontoegankelijk wordt.
Al met al een lekkere cd om naar te luisteren. Mijn hooggespannen verwachtingen na het afgelopen lustrum en de filmpjes op internet zijn helemaal waargemaakt. Zeker een aanrader dus.
Filmpjes van de opnames zijn te vinden op YouTube, maar ook op MySpace (www.myspace.com/lewinskyquartet). De cd is gewoon in de winkel te koop, maar ook bij Arno zelf te bestellen ().

Lewinsky Quartet - Omnipotent, Challenge Records CR73264 ◄