Leslie Model 12

Dit is één van de zeldzamere Leslie's. Waarschijnlijk zijn alle nog bestaande modellen op slechts twee handen te tellen, al zijn er gelet op de serienummers in ieder geval 1324 stuks gemaakt, zoals verderop blijkt op één van de foto's van een serienummerplaatje.

Leslie Model 12 werd gemaakt in opdracht van Thomas en kan min of meer beschouwd worden als een soort portable uitvoering van de Leslie 110/120 serie, zonder versterker, met een 9 pins Leslie kabel incl. netspanning en in een transportabele uitvoering, zij het met slechts 1 rotor snelheid: alleen tremolo oftewel snel. De rotor was nog van hout in tegenstelling tot latere modellen waar deze van een soort kunststofschuim was gemaakt.
De enkele speaker was een vaste 10 inch, 35 Watt  speaker.
Dit model is ook een vreemde eend in de bijt, gelet op de afwijkende plaatsing van de louvres, zoals we hieronder gaan zien.

Qua meubel een mooie Leslie maar het elementaire deel ontbrak, nl de bovenhoorn rotor.
Om die reden heb ik deze Leslie nooit met verve aanbevolen: met een klein beetje meer financiele inspanning had je een Leslie met bovenrotor en zo hoort het toch.
(Deze opmerking geldt overigens mijnerzijds - AvdB - voor alle Leslies met enkele rotor en zonder versterking. Dan maar liever even doorsparen en uiteindelijk een Leslie met upper en lower rotor aanschaffen)

 

 De achterkant:

 De zijkant met een waarschijnlijk niet originele jack-input 
en een schakelaar kennelijk om de rotor stil te zetten.
De 9-pins Leslie-aansluiting

 Let op de stand van de Louvre-sleuven op dit sterk gehavende model.
Overigens lijkt de Leslie 12 op een inbouwunit met één rotorsnelheid die in diverse orgel merken werd ingebouwd, in dit geval echter ingebouwd in een transportabel meubel.

 

 

 Hier een restauratie-project:

https://www.youtube.com/watch?v=69ui6_yDhwE