PROFIEL VAN.....  Lennart Temmink

Artikel uit Turning Wheel 2015-4
Verslag: Patrick Holleeder

In deze aflevering een profiel van Lennart Temmink naar aanleiding van zijn optreden voor de Hammondclub op 30 november 2015.


Wie ben je?
Lennart Temmink, 26 jaar.

Waar en hoe woon je?
Ik woon alleen in Overijssel in de plaats Losser.

Ben je lid (of lid geweest) van de Hammondclub en sinds wanneer?
Oei, volgens mij wordt het hoog tijd dat ik zelf lid wordt van de club; ik geloof dat mijn vader al die tijd lid is en ik van hem de Turning Wheels krijg.

Waar houd jij je in het dagelijks leven mee bezig?
Muziek maken is mijn vak, doordeweeks hou ik me bezig met allerlei zaken rondom de optredens, composities en het opnemen van muziek. Dat is voor mij heel breed.
Het kan het voorbereiden van nummers zijn; het repareren en modificeren van apparatuur en bekabeling; maar het is ook heel vaak telefoneren over offertes en planning.
Het grootste deel van mijn inkomen verdien ik met piano/toetsen spelen, regelmatig neem ik daarvoor ook eigen installatie en techniek mee.

Op technisch vlak werk ik op de achtergrond van mijn muziekactiviteiten samen met een team van ervaren technici met een passie om de kwaliteit van muziek productie en reproductie op een hoger niveau te krijgen.  Een resultaat daarvan zijn de Brooklyn Audio luidsprekers die ik live ook gebruik. Inmiddels bouwen we een High Res audio-mobile om HD opnames (minimaal 192khz/24bit) opnames te kunnen doen in bijzondere ruimtes. Met deze techniek heb ik ook de opnames gemaakt voor het Alankara Orchestra album dat we nu aan het afronden zijn.
 Begin november gaan we op locatie een reggae EP opnemen met de opname wagen, de band ‘Roots Creation’ wilde ook graag gebruik maken van mijn hammond hiervoor.

Geïnteresseerd in muziek en besmet met het Hammondvirus sinds….
Sinds mijn vader mij als klein kind achter een Hammondorgel zette waarschijnlijk. Het virus begon al vroeg in ieder geval.

Wat is je favoriete muziek of artiest?
Ik heb altijd wel weer een soort van nieuwe rage waar ik zelf gek op ben, maar altijd kom ik terug op George Duke!

Favoriete CD?
George Duke - Face the Music.

Ben je in het bezit van een Hammond, zo ja welke?
Hmm ja, 3 inmiddels: Een M3 uit 1959/1960, een A100 ook rond 1960 gebouwd en de portable B3 van Nina Hagen. Dat is een hobby project waar ik eigenlijk te weinig haast mee heb om hem weer aan de praat te krijgen.
De M3 en de A100 heb ik beide aangepast om ze makkelijk mee te nemen naar optredens en ze zijn technisch betrouwbaar. Die portable B3 ligt in onderdelen en moet eigenlijk een nieuwe behuizing hebben en waarschijnlijk een nieuwe run motor.
Ze hadden er een potmeter in serie op gezet om de stemming van het orgel - als effect zeg maar - moedwillig af te laten zakken. Los van dat het een vrij riskante elektrische schakeling oplevert (netspanning op een potmeter!!) heeft de motor er waarschijnlijk schade aan overgehouden, hij heeft moeite bij het overnemen van de startmotor; een op de vijf keer gaat het goed zo ongeveer.

Heb je andere hobby’s dan Hammond?
Ja, ik spot graag allerlei vintage muziek apparatuur; het leukst vind ik om deze dan aan te passen zodat ik ze ook praktisch in kan zetten. Er zijn vroeger zoveel mooie apparaten gemaakt die met de huidige prijsmodellen en productiemethodes nooit hadden bestaan; dat fascineert mij.
 
Met wie zou je nog een goed gesprek willen hebben?
Helaas is het niet meer mogelijk, maar na het lezen van het interessante verhaal dat Jan Herbert op de Hammondclub site plaatste, zou ik heel graag Don Leslie eens spreken. Als ik een levend persoon zou moeten kiezen: Jarle Bernhoft of Cory Henry.

Waarvoor mag je wakker gemaakt worden?
Een nieuwe aflevering van de Netflix serie Lillyhammer! Met in de hoofdrol Steven van Zandt; de gitarist van Bruce Springsteen’s E Street Band.

Heb je nog iets verrassends of een anekdote over jezelf?
De laatste tijd verslijt ik piano’s alsof het wattenstaafjes zijn; in één maand versleet ik drie toetsen van mijn Korg piano en er ging een toets kapot bij mijn huispiano. Onlangs zou ik spelen op een antieke Erard vleugel bij een kunstsalon in Amsterdam.
De vleugel was de trots van de eigenaresse en ik voelde me vereerd plaats te mogen nemen achter het gepoetste instrument. Na het openen van de klep, schoot het ivoor van de eerste toets die ik aanraakte los! Dit was de aanleiding voor mij om de volgende dag meteen een nieuwe stage piano te kopen!

Welke droom heb je nog voor in de toekomst die je graag uit wilt laten komen?
Mijn droom is dat ik steeds meer mooie producties mag maken met artiesten waar ik zelf tegen op kijk. En op instrument/gear vlak: één of twee leslie 31(H) boxen voor bij de collectie! ◄