HAMMOND XK-1c versus SK1

 

 

De meesten van ons zullen denken, dat de onlangs uitgebrachte Hammond XK-1c gewoon een SK1 is, ontdaan van de orchestrale stemmen. Niets is minder waar.

We kunnen méér verschillen ontdekken, dan alléén het bovenstaande:
De "Engine" heeft een aantal verschillen, met die van het huidige OS van de SK-serie,

Ten eerste is er een nieuwe MIX-parameter voor de Chorus/Vibrato. Deze mixt de verschillen tussen het "droge" signaal en het toegevoegde effect. Hiernaar werd door veel orgenisten al langer gevraagd. De functie stelt je in staat, wat extra LEEFTIJD toe te voegen aan de virtuele chorus/vibrato-line, zoals ook bijv. aan de weerstanden van een  toonwielorgel die naar loop van tijd slechter worden, hetgeen hoorbaar/ waarneembaar is. Zelfs dít is nu regelbaar! De "range" van deze parameter loopt van  -64 (droog) op tot +64 (wet).

Een ander verschil is de "COLOR"- parameter in het Leslie-simulatie menu. Deze voegt nu enkele Kast-resonanties toe aan de Leslie Simulator.

Hammond voegde verder meersubtiele details toe, om het een en ander nóg authentieker te laten klinken: de drawbars geven een (zéér ondergeschikt) klikjes-effect dóór naar de versterker,als ze in,- en uitgeschoven worden,het zal niet metéén opvallen, maar onze oude modellen hadden dit óók. Hetzelfde hoor je nu ook, als je, terwijl een noot of akkord gespeeld wordt, je de chorus/vibrato knoppen indrukt.
Let wel; een "oude" B3 had dit óók. Daar is het ook amper hoorbaar, maar wél aanwezig. Zéker niet storend, maar wél karakteristiek.

Ook in de presets gaat Hammond wéderom een stap verder. Een van de méést authentieke is die van een 1940's HAMMOND BV door een LESLIE 31H -Tallboy!

Zoals bekend, kunnen álle (virtuele) toonwielen onafhankelijk gemodificeerd worden,
(zoals bij de oude toonwielbakken en ook bijv. de Fender Rhodes veel gedaan werd) en er komen nu al geruchten uit de organisten wereld, dat er al mensen zijn, die hun eigen privé-C2 ,toonwieltje voor toonwieltje aan het kopieren zijn, op hun  XK-1c.

Deze zullen terzijdertijd op onze  Hammond Club -site "downloadbaar" worden

Theoretisch is het door de open architectuur van de SK-serie mogenlijk, deze vernieuwingen d.m.v. een update toe te voegen. Onlangs contact met Hammond bevestigt dit en begin 2014 komt er een SK-update met diverse XK-1c features.

Maar dit alles laat wel zien, dat Hammond de laatste jaren eindelijk haar inhaalslag is begonnen om de concurrentie met bijv. "Nord" het hoofd te kunnen bieden.

Kijk hier voor een enorm uitgebreide omschrijving, van dit volwaardige Hammond orgel