Maas Rowe Minor Bells Carillon

 

Tot op de huidige dag geldt in de Amerikaanse dan wel in de door die cultuur bepaalde invloeden op orgelgebied, dat een klokkenspel als een must wordt ervaren, zowel bij klassieke als bij populaire orgels. Zonder deze mogelijkheid is een orgel in de USA markt en de daaraan afgeleide landen zoals Canada, Engeland, Australie en Nieuw Zeeland alsmede de markten in Azie vrijwel onverkoopbaar.

Hammond had ook al vroeg een Chime, o.a. op de E 100 en de H 100, maar die orgels hadden geen sustain voor dat register en dat wordt toch wel als noodzakelijk beschouwd.
Andere fabrikaten die op alle voetmaten sustain hadden (vaak dan wel weer geen reverb) hadden bij het Chime register een streepje voor op een Hammond.

Overigens is de Chime vaak foutief vertaald als Carillon. Een Carillon hoor je bijv. op de Amsterdamse grachten van onze onvergelijkbare Westerkerk en Westertoren aan het begin van de Jordaan. Een Chime is echter geen carillon want dat zijn Bells.

De Chime is de typische gong zoals bij een deurbel als wel wordt de Chime ingebouwd in klokken. Uiteraard horen we deze klank vaak rond de kerstdagen in Amerikaanse kerstliedjes.

De Chime is dus een buisklokkenspel en heeft ook niet de typische bel die je ziet bij een Carillon.

Bovendien wordt een Carillon met een ijzeren klepel bespeeld en een buisklokkenspel met bevilte mallets.

De Amerikaanse firma MAAS-ROWE opgericht in Los Angeles 1922, is nog steeds! een bedrijf, welke Kerkklokken, Chimes, Carillons en Torenklokken levert op de meest beroemde plaatsen ter wereld.

In plaats van de gebruikelijke bellen of klokken gebruikte Maas-Rowej lange, ronde klankstaven,
waarvan elke klankstaaf onderaan voorzien was van een pickup-element, welke de toon omzette in een elektrisch signaal, die door de ingebouwde versterker en luidsprekers kon weergegeven worden.

Hoewel de naam  "Minor Bells" was waren de klankstaven qua bovenharmonischen zodanig  gestemd, dat in elke toonsoort gespeeld kon worden.
Het klaviertje, dat normaliter op de speaker vastgemaakt was, kon ook losgenomen worden en onder het klavier van een orgel of piano bevestigd worden, op een vergelijkbare wijze als met de
HAMMOND SOLOVOX 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(een iets te uitbundig bespeeld exemplaar???)

 

Tot slot HIER nog even een fraaie uitleg-demo
let wel; hier is het TOETSENBORDJE NIET van Maas Rowe
maar het verdere carillion wél !

 VERDER