BRYAN RODWELL.....YES !

Tekst: Yves van Duijl. Foto: J. Raves (N.O.F.)
Artikel uit Turning Wheel 1994-3

Op 12 juni zal een apart optreden plaatsvinden van de Britse Theaterorganist Bryan Rodwell op de Hammond C-3. Met gepaste trots mogen wij deze organist aan U voorstellen die een wereldnaam heeft opgebouwd! Alvorens U enige informatie te geven over de muzikale achtergrond van Bryan Rodwell nog even wat toelichting over het orgel waarop op 12 juni (èn op de ledencontactdag op 25 juni) geconcerteerd zal worden.

Het orgel waarop Bryan Rodwell zal spelen is een Hammond C-3, in licentie gebouwd in 1965 door de Hammond fabriek te Edgeware (bij Londen) en verkocht door de firma Dawson's te Manchester. Het orgel is in goede staat gebleven en heeft zijn geschiedenis in Engeland liggen. Dit blijkt uit de hoeveelheid troep die onder de klavieren vandaan is gekomen... behalve sigarettepeuken ook Engelse munten, verzoeknummers en een plaatje van een muzikaal duo: Bob and Les Ford (iemand die hen kent?). Het orgel heeft wel lakschade opgelopen in de afgelopen jaren, die zal worden hersteld. Maar dat zal niet voor de concerten op 12 en 25 juni afgerond zijn. Deze Hammond C-3 heeft een Alesis-nagalm en wordt in de traditionele opstelling voor de concerten gebruikt: met PR-40 Toonkabinet en Leslie 122.

Bryan Rodwell heeft een reputatie die tot ver buiten Engeland reikt. Er zijn ongeveer 50 LP's en cassettes van hem gemaakt. Niet alleen op Hammond, maar ook op het theaterorgel, de piano en niet te vergeten zijn eigen Brassband. Een veelzijdig musicus dus! Bryan Rodwell begon zijn muzikale carrière met een klassieke studie piano en waarna aansluitend: orgel. Hij kwam in contact met de theaterorganist Charles Saxby die hem stimuleerde om ook op het theaterorgel te gaan spelen. Bryan Rodwell trad regelmatig op als pianist bij grote orkesten als van Mantovani, Geoff Love en Stanley Black.

Intussen soleerde hij op het Hammondorgel en introduceerde nieuwe stijlen en technieken op dit instrument. Odeon, ABC en Granada gaven hem de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en brachten zijn platen uit, opnamen die ook vandaag nog verfrissend klinken. In 1968 trad Bryan Rodwell bij Hammond in Engeland in dienst. Hij verzorgde wereldwijd concerten op de Hammondorgels (naast alle andere concerten op het theaterorgel, piano en met orkesten!) en maakte het instrument populair. Hij kreeg vervolgens bij zowel het management, als bij de promotie- als de ontwikkelingsafdeling grote verantwoordelijkheden.
Daardoor stond hij aan de basis van de ontwikkeling van de orgels bij zowel de "oude" Hammondfabriek als bij Hammond-Suzuki. Overigens hield deze positie in dat hij zich naast Hammond ook bezig hield met Leslie, Rodgers en Gulbransen.

Bryan Rodwell's muzikaliteit beperkt zich niet tot het orgel. Hij is o.a. Musical Director geweest bij Granada, Columbia Pictures en de BBC. Zijn ervaring met


Bryan Rodwell

de Big Band's en zijn arrangeertalent zijn hier onmiskenbaar hier van groot nut geweest.
Op dit moment treedt hij nog regelmatig op voor o.a. de BBC. In Nederland ook op het theaterorgel (de NOF) en 12 juni dan ook op het Hammondorgel voor onze vereniging. Veel genoegen!  ◂