Shirley Scott

 


Shirley Scott (14 Maart 1934 – 10 Maart 2002) was een Amerikaanse hardbop- en soul-jazz organiste. Ze kreeg eigenlijk pas bekendheid door haar samenwerking met haar man Stanley Turrentine (hieronder samen):en met Eddie "Lockjaw" Davis (hieronder).Allebei geen onverdienstelijke saxofonisten. Haar bijnaam was: Queen of the Organ. Het is raar, dat ze, in ieder geval in Europa, nooit zo bekend is geworden, want met haar spel, techniek en zeer goede registratie-vermogen kon en kan ze zich makkelijk meten met de andere groten op Hammondgebied. Shirley brak door in de 50-er jaren, de gouden tijden van jazzmuziek op de Hammond B-3. Haar punctuele stijl was een mix van bebop, gospel en blues.Ze had een lichtere aanslag, dan bijv. Jimmy Smith, een van de belangrijkste jazz-organisten en ze viel soms meer terug op de blues dan hij deed. In opnames met  saxofonisten als Eddie Davis, bekend als "Lockjaw", en Stanley Turrentine, met wie ze een aantal jaren getrouwd was, produceerde ze een flink aantal albums, in een meer smoothere, meer pop en soul-jazz georienteerde stijl. Haar prestatie op het gebied van opnames was groot te noemen. Ze bracht onder de labels Prestige en Impulse meer dan 50 albums uit. Haar eerste opnames waren met Davis, waarmee ze een paar fraaie klassiekers opnam, waaronder zijn Cookbook-albums en in 1958 de hit-song In The Kitchen.

Geboren in Philadelphia, Pennsylvania, was Scott een groot bewonderaarster van  Jimmy Smith, Jackie Davis en de rhythm en blues pianist en organist Bill Doggett. Ze speelde eerst piano en trompet voordat ze definitief koos voor het Hammond orgel, hoewel ze af en toe nog wel eens achter de piano schoof. Na een periode (van 1956 tot 1959) gespeeld te hebben met  saxofonist Eddie Davis, trouwde ze met saxofonist Stanley Turrentine, waarmee ze optrad van 1960 tot 1969. Daarna trad ze met haar nieuwe groep op, waarin saxofonist Harold Vick vaak optrad. In de 80-er jaren werd ze een gewaardeerde jazz-leraar en was beroemd en gerespecteerd in Philadelphia, Pennsylvania's jazz community.

 

Scott overleed aan een hartaanval in 2002, welke werd veroorzaakt door het dieet-medicijn fen-phen, waartegen ze in februari 2000 een rechtzaak begon en een vergoeding van 8 miljoen dollar kreeg uitgekeerd van  American Home Products, de fabrikant van de medicijn- cocktail.
Haar hele leven bleef ze in Phidelphia wonen, waar ze in clubs bleef spelen, veelal ook achter de piano. In the 90-er jaren begon ze jazz history en piano lessen te geven aan de Cheyney University in Cheyney, Pa.

(Hierboven: op de Wilkes University, Wilkes-Barre, Pennsylvania,  8 februari 1983.)

Ook werkte als musical director voor Bill Cosby's kortstondig uitgezonden televisiequiz You Bet Your Life.


Discografie:

Met Stanley Turrentine:Als "sidewoman"

With Mildred Anderson:

Met Eddie "Lockjaw" Davis:

Met Al Grey:

  • Al Grey Live at Travelers Lounge (Travelers, 1977)
  • Al Grey / Jimmy Forrest Quintet Live at Rick's (Aviva, 1981)

Met Joe Newman:

Tot slot zijn hier een groot aantal video-opnames te vinden Shirley Scott.