OPTREDEN TRIO JOE DINKELBACH

Tekst en foto: Simon de Raad
Artikel uit Turning Wheel 2012-1

Een verslag van het optreden 'Hooked on hammond' trio van Joe Dinkelbach op 8 november 2011 in De Smederij in Groningen.

We hebben hier in Groningen over het algemeen niet te klagen over het aanbod van jazzmuziek. Door de aanwezigheid van het Prins Claus Conservatorium met het programma 'New York comes to Groningen' bulkt het hier van de talentvolle studenten (en docenten) die regelmatig op sessies en concertjes spelen.
Maar op het gebied van Hammond jazz is de spoeling hier vrij dun. Ik herinner me een superoptreden van Dr. Lonnie Smith in de Oosterpoort vorig jaar en dit jaar hadden we de combi Benjamin Herman – Carlo de Wijs in Simplon.
Dus toen ik in de krant las dat er in De Smederij (elke dinsdagavond sessie) het Joe Dinkelbach Hammondtrio (B3, TS, Dr.) zou optreden was ik zeer benieuwd. Ik had nog nooit van de mensen gehoord, dus eerst maar even gegoogled. Ze komen uit Noord-Duitsland en met name Joe is van vele markten thuis. 'Im Grunde' een pianist, maar hij redt zich ook uitstekend op de B3, zoals we hebben kunnen horen. Hij speelde een mix van eigen werk en standards, waarbij ook de sidemen toonden dat ze er zin in hadden. Tenorist Raymond Moritz boeide met spannende solo's.
Na de pauze werd er ook nog meegedaan door de plaatselijk bekende tenorist Harry van der Laan, zodat zich zelfs een soort tenorbattle ontwikkelde.
Voor verdere info en wat mp3-samples kunt u de website bekijken: www.joedinkelbach.de  ◄