Jackie Davis

Jackie Davis (13-12-1920 – 2-11-1999) was een Amerikaanse soul jazz zanger, organist en bandleider. Hij heeft een grote invloed gehad op het populair maken van het Hammond orgel in de jazz,- en de popmuziek. Davis begon heel jong met het bespelen van de piano en het kerkorgel, waar hij zelfs op probeerde te swingen. Toen hij nog maar acht jaar oud was, speelde hij al in een plaatselijke jazzband. Hij ging naar het Florida A&M College (nu een universiteit), waar hij in 1943 slaagde voor de "bachelor's degree in music". Na in dienst gezeten te hebben, werkte hij als piano-begeleider voor legendarische artiesten als Sarah Vaughan, Dinah Washington en Billy Daniels.

Na verloop van tijd werd hij toch meer aangetrokken tot het orgel en kocht in 1951 zijn eerste Hammond. Daarmee werd hij een van de eersten, die de Hammond populair maakte in de jazzmuziek. In de midden 50-er jaren begon hij zijn eigen optredens. Hij bracht in 1956 zijn eerste album "Hi-Fi Hammond" uit op Capitol Records. Davis maakte gedurende vijf jaar albums uit op het Capitol lable.

Zijn solo-carriere begon, na een flink aantal optredens  in de "Club Harlem" in Philadelphia, in 1951.


Van hieruit begon hij door de VS te touren met het Hammondorgel als zijn handelmerk. Hij begon, net als later Jimmy Smith zou doen, in kleine jazz-combo's. Hij begon zijn carriere op model B (model nog zonder de percussie-unit), maar tegen de tijd dat hij "Hi-Fi Hammond Vol.2" opnam, schakelde hij over op de B-3. Later werkte hij ook veel met elektronische Hammonds, zoals de Concorde.Zijn  grootste doorbraak was met het wereldberoemde nummer : "What's The Trouble"
In de  1960's tekende hij een contract bij Warner Bros. Records, waar hij de volgende albums uitbracht: "Easy Does It" met het "Jackie Davis Quartet" gevolgd door "Jackie Davis Plus Voices", met op de achtergrond vocals van "Sid Bass Chorus". Met dit album begon hij ook zelf met bescheiden, maar swingende zangpartijen.
In 1978 werd Jackie als begeleider ingehuurd door Ella Fitzgerald op haar album 'Lady Time'.
In 1980 maakte hij een come-back met een album "Jackie Davis" op EMI, waar hij ook op zong. Ook speelde hij een bescheiden rol als "Smoke Porterhouse" in de film "Caddyshack".
Davis onderging in 1992  een enorm financieel en psychisch verlies door de orkaan "Andrew" in Californië. Zijn huis werd totaal vernield en hij kreeg daarop ook nog eens een aantal hartaanvallen. Hij herstelde nog wel dusdanig,dat hij in 1997 nog verschillende optredens gaf. Na niet al te lange tijd ging zijn gezondheid toch ineens flink achteruit en in november 1999, een maand voor zijn verjaardag, overleed hij aan de complicaties van een hartaanval in een verpleegtehuis in zijn woonplaats Jacksonville, Florida.

 

Discografie:


  • Organistics (1956)


  • Chasing Shadows (1957)

 

    
      
 
    
 

   

  • Jackie Davis Plus Voices (1963)

   
 

  • The Sacred Side of Jackie Davis (1968)
    

  • Jackie Davis Plays The Park Plaza 

  • Jackie Davis ‎– The Story Of Jazz  2000 

  • Stef Meeder And Jackie Davis ‎– Hammond Ecstasy  1972In 1980 was er een tv-show op het A&E channel, genaamd "OSCAR PETERSON AND FRIENDS" een serie, geproduceerd in Canada.
Hier deed Oscar Peterson een mooi, muzikaal intervieuw met Jackie Davis. Jackie laat hier o.a. horen, dat een Concorde, mits goed geregistreerd, best een heel mooi orgel is! Hier de interviews:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4, hier spelen ze even heerlijk samen.