STEVEN EAKLOR

Bewerking van een tekst van internet door Frank Obertop
Artikel uit Turning Wheel 2010-1


Op de ledendag van 30 januari 2010 is de Amerikaanse organist Steven Eaklor bij ons te gast geweest. Steven is vele jaren verbonden geweest aan Hammond USA en kent de X66 door en door. Steven is een weergaloos organist m.n. op het terrein van entertainment en gospel en zal ons meenemen op zijn muzikale reis.

Steven Eaklor is één van de meest getalenteerde en veelzijdige organisten ter wereld en heeft een geheel eigen stijl en een geheel eigen geluid ontwikkeld. Steven is thuis in zowel het klassieke repertoire als in genres als theater, jazz en gospel. Steven Eaklor heeft een waanzinnige techniek en legt zeer veel fantasie en verbeeldingskracht neer in zijn spel en zijn arrangementen, registraties en orchestraties.

Zijn kennismaking met het Hammondorgel was al op zijn zesde jaar toen hij op een Hammond Chordorgel les kreeg. Een paar jaar later stapte Steven over op de grotere Hammondorgels (eerst de spinetorgels, later ook op de console modellen) en besloot op zeker moment om van de muziek ook zijn beroep te maken. Steven heeft daarop zijn officiële muziekstudie afgerond aan het de Adams State College in Alamosa, Colorado, met het behalen van zijn B.A. in Music Performance.

Gedurende vele jaren (1988-2003) is Steven verbonden geweest aan de Hammond Organ Company als Director of Product Planning and Development. In deze functie was hij verantwoordelijk voor vele nieuwe geluiden en effecten die we terugvinden op de nieuwe Hammondorgels.

Nadat hij in 2003 Hammond heeft verlaten, heeft Steven zich volledig toegelegd op de muziek met speciale nadruk op de klassieke orgelliteratuur en gospel. Maar daarnaast heeft hij zijn activiteiten en projecten op het terrein van theater- en popmuziek voortgezet. Steven Eaklor heeft zeer veel vocale en instrumentale arrangementen gemaakt voor uiteenlopende muziekgroepen.

Gedurende zijn carrière als uitvoerend artiest heeft Steven Eaklor opgetreden in de USA, Canada, Europa, Australie, Nieuw Zealand en exotische plekken als Singapore en Maleisie.  Door zijn muzikale interpretaties en zijn ongelooflijke techniek wordt hij door veel van zijn collega-musici beschouwd als één van de beste hedendaagse organisten.

Steven Eaklor kunt u uiteraard ook internet vinden. Kijk en luister en maak kennis met deze bijzondere organist. Wij zijn zeer verheugd dat Steven Eaklor op 30 januari a.s. acte de présence zal geven bij de Hammond Toonwielorgelvereniging. ◄