CORY HENRY

Tekst: Nils ten Broeke
Artikel uit Turning Wheel 2019-4

Cory Henry mag zeker niet ontbreken in de lijst met Hammondorganisten. Niet alleen vanwege zijn virtuose techniek en muzikaliteit, maar ook omdat deze rasmuzikant nog betrekkelijk jong is. En… het Hammondorgel kan heel goed nieuwe, jonge helden gebruiken.

Cory Henry ziet het levenslicht op 27 februari 1987 in Brooklyn New York. Al op tweejarige leeftijd wordt hij door zijn moeder aan het Hammondorgel gezet. Op YouTube is een filmpje te vinden waarop de driejarige (!) Cory op het Hammondorgel speelt (zie hyperlink 1 onderaan dit artikel). Wat opvalt in die video is, dat hij in alle richtingen kijkt behalve naar de toetsen en dat hij al aan het leren is de baslijn met zijn linkerhand te spelen. Logisch ook, want zijn voeten kunnen nog niet bij de pedalen. Moeder Henry zingt in het koor van de Pentacostal Church in Brooklyn en is actief in de lokale music scene waardoor de kleine Cory al vroeg met gospelmuziek in aanraking komt.

Al speelt Henry inmiddels in verschillende bandsamenstellingen, in een interview zegt hij dat hij nog altijd kan genieten van zijn favoriete combinatie Hammondorgel en drums, de typische basiscombinatie in de gospelkerk. Een mooi voorbeeld daarvan is te vinden in de YouTube-video ‘Cory Henry's tribute to Melvin Crispell’ (zie hyperlink 2). Deze opname is mede interessant, omdat goed te zien is hoe hij het Hammondorgel bespeelt. Let bijvoorbeeld eens op de snelle bewegingen met zijn linkerarm en -hand voor het bedienen van de Leslie en de drawbars. Verder valt zijn speelstijl op, altijd vol melodie, harmonie, variërende klankkleuren en zeer muzikale timing. Kijk tevens naar zijn communicatie en afstemming met de drummer en hoor de shout outs van de menigte in de kerk als Henry een verrassend loopje inzet of een klein uitstapje maakt naar een onverwachte toonsoort. Het geoefende publiek herkent zijn muzikale manoeuvres direct.

Henry is nog jong als zijn beide ouders sterven. Zijn vader sterft in 1999. Henry is op dat moment 12 jaar. Zijn grootouders nemen de opvoeding over en blijven hem stimuleren in zijn muzikale aspiraties. Henry neemt als puber een besluit en wil nog maar een ding: professioneel musicus worden. Al snel gaat hij niet meer naar school, koopt hij platen en laat hij zich inspireren door grote voorbeelden als Billy Preston, Oscar Peterson, Art Tatum, Chick Corea, Herbie Hancock en Stevie Wonder. Meer hierover is te zien in de documentaire ‘Gotcha Now’ die in 2012 over Henry gemaakt is (zie hyperlinks 3 en 4). “Your greatest teacher is your ear”, zegt hij daarin. Henry is grotendeels autodidact.

Cory Henry is zijn liefde voor het Hammondorgel nog lang niet kwijt. Wel heeft hij de laatste jaren zijn horizon verbreed en incorporeert hij naast zijn Hammond B3 de piano en synthesizer in genres als gospel, blues, soul, funk, R&B, Afrobeat en jazz.

Een voorbeeld daarvan is te vinden op YouTube als hij eind 2015 op de Nederlandse TV verschijnt in het programma Vrije Geluiden van de VPRO (zie hyperlinks 5, 6, 7). Henry is dan nog steeds een twintiger.

Ingegeven door zijn moeder heeft Henry zijn stem ontdekt en zingt hij verdienstelijk. Op zijn website vertelt hij: “The human voice is so powerful. When I’m singing, it’s like this extra way of connecting and communicating with people beyond what I can do just playing the organ.”

Met Snarky Puppy, een instrumentale jazz-pop-band, wint Cory Henry enkele Grammy Awards. Daarnaast heeft hij een band met de naam Cory Henry and the Funk Apostles met wie hij internationaal rondtoert. Onbekend is Henry al enkele jaren niet meer. Zijn ster schiet omhoog. In 2016 treedt hij op in The Tonight Show van Jimmie Fallon en in 2017 speelt en zingt hij samen met het Metropole Orkest op het North Sea Jazz Festival. In 2016 komt zijn plaat ‘The Revival’ uit (te vinden op Spotify). Niet alleen geeft hij op deze plaat ruimte aan zijn geliefde gospelmuziek, maar levert hij ook een lange, experimentele cover van Yesterday van de Beatles. Bijzonder daarin is zijn gebruik van verschillende klankkleuren en zijn behandeling van het expressiepedaal.

We kunnen gerust stellen dat Cory Henry één van de beste Hammondorganisten van zijn generatie is. Luisterend naar zijn spel kunnen we ontdekken wat er allemaal uit zijn Hammond B3 (en andere toetsinstrumenten) te halen is. Laten we wensen dat er nog vele muziekprojecten van zijn hand verschijnen.

Onderaan dit artikel zijn enkele hyperlinks bijgevoegd, maar op het Internet is nog veel meer over Cory Henry te vinden. Zoek, kijk en luister naar de kunst van Cory Henry en laat gerust een shout out klinken voor zijn fabuleuze muzikaliteit: Hallelujah! ◄

Bronnen

De foto van Cory Henry is afkomstig van zijn website: www.coryhenrymusic.com (onder menu-item ‘Media’).

Hyperlinks

  1. Cory Henry At Unity Temple On Organ... Only 3 Years Old: https://youtu.be/iaeGVzgv288
  2. Cory Henry's tribute to Melvin Crispell (multi cam remix): https://youtu.be/TwO7rQD_uZU
  3. Gotcha Now Documentary: Part 1: https://youtu.be/9l0xppLcgl4
  4. Gotcha Now Documentary: Part 2: https://youtu.be/xe9dF4zs9lU
  5. VPRO Vrije Geluiden: Cory Henry & Yoran Vroom - Gotcha Now Doc (live @Bimhuis Amsterdam): https://youtu.be/aas9NDzH_sY
  6. VPRO Vrije Geluiden: Cory Henry - Interview (live @Bimhuis Amsterdam): https://youtu.be/rUb3CGJ40xE
  7. VPRO Vrije Geluiden: Cory Henry & Yoran Vroom - Heart at Midnight (live @Bimhuis Amsterdam): https://youtu.be/B38PFqNI_WY