RICHARD 'GROOVE' HOLMES

Tekst: Ton Modderman
Artikel uit Turning Wheel 1993-5

Dit is een naam van een Hammondorganist die mij nog niet zo lang geleden volkomen onbekend was. Namen zoals Jimmy Smith en Rhoda Scott zijn mij in de afgelopen tijd vertrouwd in de oren gaan klinken. Sinds ik begin 1992 een Hammond M-100 kocht, ben ik me ook gaan interesseren voor de zaken die rond een Hammond spelen. Het clubgebeuren was en is voor mij nog steeds een enorme bron van inspiratie. Ik ben begonnen de platen van Cor Steijn te verzamelen en geleidelijk aan zijn er ook anderen bijgekomen zoals Smith, Scott en McGriff.

Bij het spitten in een platenzaak kwam ik laatst een cd tegen. Op het etiket stond de vermelding 'Doublé Exposure'. Onder deze aanduiding waren op deze cd 2 artiesten opgenomen die elk de helft van de cd voor hun rekening genomen hadden. Met de naam van Jimmy McGriff had ik geen enkele moeite, maar die andere was een zekere Groove Holmes en dat zei me helemaal niets. Ik ging er zelfs van uit dat die Holmes wellicht niets met een Hammond te maken zou hebben. Bij de eerste paar keren luisteren heb ik de speler zelfs bij nummer 7, dus bij McGriff laten beginnen. Het was voor mij een volslagen verrassing dat er op een gegeven moment uit de eerste 6 nummers ook Hammondklanken tevoorschijn kwamen.

Het leek mij een aardig idee om eens uit te gaan zoeken wie die Groove Holmes dan wel was. Daarom ben ik maar eens gedoken in de boeken van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Daar is overigens naast boeken ook een enorme verzameling bladmuziek te vinden. Er was een stelling vol met boeken over Jazz en artiesten. Ik heb heel wat boeken doorgebladerd voordat ik iets over deze artiest kon vinden. Ik neem dan ook aan dat deze Holmes dan ook veel minder bekend is dan de anderen. Het leek mij een goed idee om datgene wat ik heb gevonden ook aan jullie door te geven. Ik kan me voorstellen dat ik niet compleet ben, maar dat verneem ik dan eventueel nog wel. De linkshandige Richard Holmes is op 5 februari 1931 geboren in Camden in de staat New Yersey. Hij heeft zich zelf orgelspelen geleerd en is in 1960 ontdekt. In 1961 speelde hij in Los Angeles met Ben Webster. Daarna kwam hij in Californië in een trio terecht waarvan de gitarist in 1956 de begeleider van Jimmy Smith was. In 1971 ging hij met Jimmy McGriff spelen. In 1980 maakte hij samen met de saxofonist willis Jackson een tournee in Europa.

Hij stond als velen in de schaduw van Jimmy Smith. Toch behoorde hij tot de beteren. Vanwege het feit dat hij begonnen was als organist in de Baptisten Gemeentes houdt hij er een nogal losse (groovy) stijl op na. Dit uit zich in (soms misbruik van) lang aangehouden noten en het indringend spelen van triolen. Hij is vooral ook bekend om zijn sublieme vertolking van de baslijnen.


Richard 'Groove' Holmes achter zijn B-3


Enkele titels van zijn platen zijn:
- Misty
- Onsaya Joy
- New Groove
- Night Glider (met McGriff)
- Come together
- Hot tat
- Giants in concert
- Groovin' with jug
- De cd-serie 'Double Exposure' samen met Jimmy McGriff


Omdat ik nog niet veel ervaring heb met het luisteren naar dit soort muziek is het voor mij moeilijk om een gedegen beoordeling te geven. Dus dat laat ik graag aan de geïnteresseerde lezers over.