ORGANIST SVEN FIGEE SPEELT KOMENDE LEDENDAG

Grooven met formatie Sven Hammond Soul

Tekst: Fred Meijer (bron: website Sven Figee)
Artikel uit Turning Wheel 2011-1

Voor de komende ledendag kunnen we ons verheugen op een swingend optreden van Sven Figee en enkele leden van zijn formatie Sven Hammond Soul. De schrijver dezes heeft Sven Hammond Soul op North Sea Jazz gezien en de geweldige groove van deze band staat hem nog helder voor de geest. Dus mensen, dit wilt u niet missen.

Sven Hammond Soul, zo heet de band van Hammondorganist Sven Figee. 'The fresh old school hammond soul, jazz and funk sound from Holland', zo wordt de muziek van Sven Hammond Soul omschreven.
Sven Figee, muzikant, producer en oprichter van Sven Hammond Soul werd geboren in 1975. Zij speelstijl kan het best worden omschreven als 'rockin' fat hammond soul, jazz and funk'.
Sven studeerde jazz piano aan het Rotterdams conservatorium. Het echte spelen op een Hammond B3 begon voor hem in de Haagse funkband Prats the Whoblem. Tijdens en na zijn studie toerde Sven als sideman van de Nederlandse singer-songwriter Marcel de Groot. Daarna toerde hij met de Nederlandse rockdiva Anouk. In 2000 kwam hij in het team van de Nederlandse zangeres Rose Spearman, voor wie hij twee albums produceerde. Sven werkte samen met artiesten als Keith Caputo (US), Nate James (UK), Sandra St. Victor (US), Berget Lewis, DJ Roog, DJ Maestro, Xander de Buisonje en vele anderen.

Start Sven Hammond Soul

In 2006 startte Sven zijn eigen band: Sven Hammond Soul, met drummer Joost Kroon, bassist Glenn Gaddum en gitarist Tim Eijmaal. Met uiteraard Sven achter de Hammond. Sven Hammond Soul speelt dampende jaren zestig en zeventig grooves, geïnspireerd door Sven's helden Jimmy McGriff, Jimmy Smith and Jimi Hendrix.
Na het uitbrengen van een live CD brak de band door, wat optredens opleverde op diverse jazzfestivals. Gastspelers waren onder andere Boris, Benjamin Herman en Hugh Kanza.
Na ruim een jaar hard werken in de studio is onlangs een nieuwe CD uitgebracht, getiteld The Marmalade Sessions. Gastspelers zijn Corrina Greyson (UK), Benjamin Herman (NL) and Sherry Dyanne (NL). In 2009 kwam de eerste single uit, getiteld Lookin Up Turnin Round, met zang van Corrina Greyson.

Een echte band

Dit schrijft columnist, dichter, schrijver en muzikant Nico Dijkshoorn op de website van Sven Figee:
Dit is één van meest fysieke Hammond platen die ik ooit heb gehoord. En zo hoort het. Bij geen enkele ander instrument bestaat er zo een band tussen de luisteraar en de muzikant. Goede Hammondorganisten spelen zoals jij het in je hoofd een fractie van een seconde eerder al hoort, of hoopt te horen. Het genot van de goed gespeelde veeg noten. Precies op het goede moment dat vette akkoord onder de gitaarsolo. Jij kunt het niet, maar Sven Hammond gelukkig wel.
Op deze plaat speelt een echte band. Je hoort dat ze naar elkaar kijken. Het is opwindend, los en toch retestrak, funky, jazzy, ruig en nergens klinkt het gekunsteld of gedateerd. Dit zijn mensen die jaloersmakend goed een middag met elkaar hebben gespeeld en verdomd, wat een geluk, wij mogen meeluisteren. Dat moet u nu snel gaan doen. Dit leidt maar af. Niet lezen, dansen en meeschreeuwen. Met of zonder kleding.
Tot zover dichter Nico Dijkshoorn over Sven Hammond Soul.

Meer over Sven Figee en Sven Hammond Soul vindt u op www.svenhammond.com. ◄