ORGANIST DON LEWIS

De organist van het avondprogramma lustrum 2011

Tekst: Aart van de Beek
Artikel uit Turning Wheel 2011-4

De Amerikaanse organist Don Lewis verzorgt het avondprogramma van onze lustrumdag. Bestuurslid Aart van de Beek kent Don persoonlijk en laat ons hier alvast kennismaken met deze organist.

Don Lewis, de star performer van ons lustrum, is een zoals het woord 'performer' al aangeeft, een organist met bijzondere kwaliteiten. Don woont momenteel in Californië met zijn vrouw Julie en beiden komen exclusief voor dit evenement naar ons lustrum. Don is een performer, een voortreffelijk zingende en spelende organist maar bovenal een entertainer, die ik in de jaren zeventig heb leren kennen bij de vele activiteiten die we destijds met Hammond deden in en rond Utrecht.
Winkelcentrum Hoog Catharijne was nog maar net geopend toen we een mogelijkheid hadden om Don Lewis te laten optreden op het pleintje bij de roltrappen in het winkelcentrum vlak bij de winkel van Staffhorst. Ik herinner me het eerste optreden van deze innemende en wervelende persoonlijkheid, met wie ik ondertussen al jaren bevriend ben, nog zeer goed. Sindsdien heb ik er begrip voor dat de brandweer soms maatregelen invoert voor wat betreft veiligheid. Niet van de organist zelve, maar van het publiek, en dan in eigen belang. Het optreden van Don Lewis was zodanig wervelend en pakkend, dat er geen beweging in de meer dan enthousiaste massa zat en uiteindelijk de roltrappen uitgeschakeld werden. Het was overvol en er kon geen mens meer door.

Roots in en bij Hammond

Don heeft net als vrijwel alle bekende dan wel minder bekende organisten zijn roots in en bij Hammond liggen. Don heeft een breed programma, ondersteund met zijn zang en klinkt dan ook zwart. Of hij ooit zwart speelt is me niet bekend, maar gospel invloeden zijn zeer wel te bespeuren. Hij is niet een typische organist in de zin en stijl van Jimmy Smith, eigenlijk helemaal geen jazzorganist maar een organist die je eerder in de hoek van de melodieuze popmuziek zou plaatsen, voor zover dat begrip al bestaat en recht doet aan zijn spel. Easy listening, mooie term overigens, past ook wel bij hem, maar doet hem eigenlijk te kort, omdat hij als persoon en speler een boeiende performer is.
Het nummer Little girl blue is één van mijn favorieten, dat ik graag door Don hoor uitvoeren, evenals de brug over roerig water: Bridge over troubled water. Vreemd he, hoe een titel van een song anders wordt als je deze vertaalt….

Hammond X77

Don is nog steeds in bezit van een Hammond X77 en op dat unieke orgel zal hij zijn optreden dan ook verzorgen. De keuze van orgel model geeft natuurlijk al iets aan, want indien geen X77 beschikbaar dan wilde hij bij voorkeur een Concorde. Die stijlrichting moeten we dus denken. Een unieke organist op een uniek orgel.
Don heeft vele jarenlang internationaal opgetreden als star performer voor de Hammond fabriek, doch furore maakte Don in Amerika en minder in Europa. En dat heeft me altijd bevreemd. Op dit moment is Don al geruime tijd artiest voor Roland en we zijn Roland Japan (directeur eigenaar Mr. Kakehashi zelve) zeer erkentelijk dat bij wijze van uitzondering Don toestemming heeft om bij ons te spelen. Roland België in de persoon van directeur Mr. Keersmaekers zijn we eveneens erkentelijk want biedt ons hun meer dan snaarstrakke demodrummer Michael Schack aan, die op de digitale Roland V-drums gaat spelen.X77 weer uit de garage

Don heeft door het optreden bij ons zijn X77 weer uit de garage tevoorschijn gehaald en heeft het orgel inmiddels na vele jaren stilstand weer helemaal gerestaureerd en gaf aan dat hij weer meer dan verrast was door de klank en dat hij ook weer 'anders' was gaan spelen. Hij is helemaal enthousiast geworden en zijn oude liefde weer en meer gaan waarderen zoals hij me schreef. Ons aller Bert van den Brink herinnert zich het optreden van Don ook nog heel goed en hij zou heel graag aanwezig zijn. En vindt Don een absolute aanbeveling. Dat moet u genoeg zeggen, neem ik aan. We gaan het beleven, want zo kun je een happening van en met Don Lewis het beste beschrijven.
Meer informatie over Don Lewis op www.donlewismusic.com  ◄